La justícia belga sentenciarà sobre l'extradició de Valtònyc el 8 de setembre
Josep Miquel Arenas, Valtònyc, arribant al tribunal d'apel·lació de Gant, aquest dimarts (ACN/Natàlia Segura)

La justícia belga sentenciarà sobre l'extradició de Valtònyc el 8 de setembre

El raper mallorquí, condemnat per injúries al rei i enaltiment del terrorisme, confia en una sentència favorable

Redacció Actualitzat
TEMA:
Valtònyc

Valtònyc sabrà el 8 de setembre si la justícia belga accepta extradir-lo a Espanya perquè compleixi la condemna pels delictes d'enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes, calúmnies i injúries greus a la corona i també amenaces, per les lletres de les seves cançons.

El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha fixat aquesta data per emetre la sentència sobre el raper mallorquí, en una vista que ha tingut lloc aquest dimarts després d'haver estat ajornada per la crisi del coronavirus.

La decisió que s'emeti encara admet recurs al tribunal de cassació belga, l'última instància en aquest procediment judicial.

 

El raper i els advocats, optimistes

Tant el músic, que es diu Josep Miquel Arenas, com els seus advocats són optimistes i pensen que la justícia belga els donarà la raó. "Tenim plena confiança en la cort, que ara s'agafarà un temps per pensar-ho, i tindrem una decisió al setembre", ha explicat l'advocat Simon Bekaert.

Valtònyc ha reiterat que no hi hauria d'haver cap causa contra ell:

"El rap és una música combativa, incendiària, que va contra el poder, és una música en què hi ha violència, però no creiem que s'hagi de condemnar ningú. Jo no he comès cap delicte, ni a Espanya ni aquí, a Bèlgica."

 

Valtònyc conversa amb un dels seus advocats (ACN/Natàlia Segura)

 

El lletrat no descarta que el tribunal plantegi una altra qüestió prejudicial, però ha confiat que no sigui necessari i que puguin rebre una sentència favorable amb la jurisprudència que hi ha.
 

El revés de Luxemburg a Espanya

Els jutges han pres nota de l'esmena del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Luxemburg va considerar que Espanya no havia tramitat bé l'euroordre perquè va aplicar al raper el codi penal del 2015, que preveu penes més dures, en comptes del que era vigent el 2012, en el moment dels fets. Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó.

Una condemna menor podria ser insuficient, en principi, per a una extradició automàtica de Valtònyc. En el cas dels 32 delictes que comporten entrega automàtica amb la normativa de l'euroordre, cal que a l'Estat on s'emet l'ordre estiguin castigats amb una pena d'almenys tres anys de presó.

Valtònyc hauria d'haver ingressat a la presó abans del 24 de maig del 2018, però, després d'unes quantes setmanes en parador desconegut, va reaparèixer a Brussel·les el juliol d'aquell any. La justícia belga va rebutjar l'extradició en primera instància i ara cal que hi digui la seva el tribunal d'apel·lació.

 

 

ARXIVAT A:
Valtònyc Llibertat d'expressió
Anar al contingut