Imatge d'arxiu d'Oriol Pujol arribant a l'Audiència Nacional (ACN)
Imatge d'arxiu d'Oriol Pujol arribant a l'Audiència Nacional (ACN)
Barcelona

La justícia avala el tercer grau a Oriol Pujol com a mesura de "reinserció"

La sala considera que no hi ha motius objectius per no avalar el règim obert, perquè el condemnat té "interioritzats valors prosocials"

RedaccióActualitzat

En la interlocutòria, l'Audiència estima el recurs presentat per la defensa d'Oriol Pujol Ferrusola però puntualitza que, tot i la "gravetat" del delicte comès, la justícia no ha de perseguir "venjança social" sinó la reinserció social:
 

"No es busca la venjança social, ni la conversió d'infractors en banderes o símbols, sinó la correcció dels factors que en un determinat moment van conduir o van poder conduir a la comissió delictiva, factors que en moltes ocasions no són merament individuals sinó també socials, d'entorn o de clima social, per evitar la repetició futura d'aquestes conductes."

Oriol Pujol va ingressar a la presó al gener per complir una pena de dos anys i mig de presó per cobrar comissions en el cas ITV. Dos mesos després, la Generalitat li va concedir el règim obert. La decisió va ser recorreguda per la fiscalia, cosa que va provocar que la jutge de vigilància penitenciària revoqués la mesura.

Al mes de maig, el Departament de Justícia va aplicar-li una mesura del reglament penitenciari que permet la flexibilització del règim ordinari i va poder sortir diàriament per treballar i fer activitats de voluntariat social. Tot i no ser un tercer grau, a la pràctica les diferències eren poques perquè Pujol només havia d'anar a la presó a dormir. Amb el tercer grau d'ara hi haurà d'anar només de dilluns a divendres.

 

Oriol Pujol sortint de la presó de Brians 2 en tercer grau (ACN)

 

"Penediment i voluntat de canvi"

L'Audiència raona que ja fa set anys dels delictes que va cometre Oriol Pujol, que no té altres causes pendents i que ja va pagar una multa de 76.000 euros. També esmenta que a la presó ha seguit tractaments per a la prevenció dels delictes de tràfic d'influències i suborn.

A més, la sala justifica la decisió perquè el fill de l'expresident de la Generalitat, l'únic que es va dedicar a la política, té "interioritzats valors pro socials", es mostra penedit i té "capacitat personal i suport extern per evitar reincidir".

"Segons els informes, no consta problemàtica mental ni toxicològica, l'intern té interioritzats valors pro socials i, a més d'un reconeixement ple dels fets, mostra afectació per l'ingrés a la presó, reprovació i penediment en relació amb la comissió delictiva i voluntat de canvi."

 

Tot i això, l'Audiència reconeix que els delictes de corrupció no són només destructius per a les institucions, sinó principalment per a la societat, perquè "minen la confiança dels ciutadans", sobretot en un context de "crisis econòmica".

En tot cas, l'Audiència considera que les penes de presó han de perseguir l'objectiu de "retornar" el condemnat a la societat perquè "sigui apte per a la convivència i el respecte a les normes bàsiques".

Així doncs, conclou la sala, no hi ha motius "objectius" perquè Oriol Pujol mantingui el segon grau penitenciari.

ARXIVAT A:
JudicialCorrupció
Anar al contingut