Birmània

La junta militar birmana eleva a 10.000 els morts pel cicló "Nargis"

La junta militar de Birmània ha elevat fins a 10.000 morts i 3.000 desapareguts el balanç del pas del cicló "Nargis" al país el cap de setmana. Un diplomàtic que s'ha reunit amb el ministre d'Exteriors birmà, Nyan Win, ha destacat que aquest és el "balanç provisional" de l'executiu militar. L'anterior balanç, en aquest cas de diverses agències de notícies internacionals, situava en 4.000 les víctimes mortals. També aquest dilluns, la junta militar ha acceptat l'ajuda d'emergència de les Nacions Unides per afrontar la devastació del cicló. En cinc províncies del sud del país s'ha declarat l'estat d'emergència. La tempesta es dirigeix ara cap a Tailàndia.

Actualitzat

La situació és crítica. A banda dels milers de morts i desapareguts, hi ha uns 70.000 desplaçats. El paisatge a l'antiga capital de Birmània, Rangun, on viuen prop de cinc milions de persones, és desolador. Restes d'arbres i d'edificis caiguts es poden veure a tot arreu. Moltes teulades han estat arrencades pel fort vent, que ha deixat l'excapital sense aigua ni electricitat.

La majoria de les víctimes haurien perdut la vida al delta del riu Irauadi i a l'antiga capital, Rangun. La violència del cicló, amb vents d'entre 190 i 240 quilòmetres per hora, ha estat tan intensa que en almenys dues poblacions de la zona del Delta haurien quedat destruïts un 70% dels habitatges.

La representació de les Nacions Unides a la regió ha iniciat els contactes amb la Creu Roja Internacional a Rangun amb l'objectiu d'analitzar la situació a Birmània després del pas del cicló i preparar un pla d'ajuda. De moment, la junta militar ja ha donat llum verda a l'arribada d'ajuda humanitària de l'ONU.

La declaració de l'estat d'emergència en cinc províncies del sud del país arriba quan falta una setmana per a la celebració, el 10 de maig, d'un referèndum que ha de servir per aprovar el text constitucional redactat pel règim militar sense comptar amb el suport de l'oposició democràtica.

Les autoritats, que controlen tots els mitjans de comunicació del país no han indicat si la catàstrofe afectarà la celebració del plebiscit a les zones afectades.

El cicló, de categoria 3, es dirigeix ara a Tailàndia, on el govern ha declarat l'estat d'alerta en setze províncies del nord i de l'oest del país on es preveu que hi pugui haver inundacions i esllavissades. Entre aquestes regions afectades n'hi ha algunes de molt turístiques.

Anar al contingut