Oriol Junqueras durant la seva declaració al Suprem
Oriol Junqueras durant la seva declaració al Suprem

La Junta Electoral rebutja la petició d'ERC de restituir Junqueras com a candidat el 10N

Argumenta que la llei impedeix que siguin elegibles les persones amb sentència ferma que comporti penes de presó

RedacccióActualitzat

La Junta Electoral Central (JEC) rebutja la petició d'Oriol Junqueras de ser restituït com a cap de llista per Esquerra aquest 10N perquè considera que la proclamació dels candidats és un acte ferm, que ja va ser susceptible de recurs, sense que pugui ser revisat en aquests moments.

La JEC, doncs, diu que ha acabat el termini per recórrer la proclamació de candidats i que, a més, la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) no preveu que siguin elegibles les persones amb sentència ferma que comportin penes de presó.

Els republicans argumentaven que el Suprem va condicionar la inhabilitació a la resolució que ha de fer la setmana que ve el Tribunal de Luxemburg i que, per tant, no estaria inhabilitat fins aleshores.

Junqueras va ser eliminat de la llista en aplicació de la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar per delictes de sedició i malversació a una pena de 13 anys de presó i d'inhabilitació absoluta. ERC argumenta que, si Junqueras no està inhabilitat, tampoc se li hauria d'aplicar la condemna fins que la justícia europea s'hi pronunciï i, per tant, hauria de recuperar la condició d'elegible en unes eleccions.

L'acord de la Junta Electoral és ferm en via administrativa. S'hi pot presentar recurs contenciós-administratiu davant de la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos.

Recurs al Tribunal Suprem

Paral·lelament en aquest recurs davant de la Junta Electoral, Esquerra n'ha presentat un altre davant del Suprem, en què sol·licita la llibertat per a Junqueras. Ho argumenten perquè la presó provisional es va acabar el 2 de novembre i el Suprem manté que s'ajorni l'aplicació de la condemna per inhabilitació. La decisió no es prendrà abans del 10N.

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NERCOriol Junqueras
Anar al contingut