La Junta Electoral rebutja el recurs de Torra i li manté la retirada de l'escó

La Junta Electoral Provincial rebutja el recurs d'incompetència presentat pel president Torra per "manca manifesta de fonament"

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral continua inflexible en la seva decisió d'aplicar ja la sentència no ferma d'inhabilitació del president Torra i retirar-li l'escó de diputat. Aquest dissabte ha fet un pas més: ha rebutjat l'últim recurs que ha presentat la defensa de Quim Torra per "manca manifesta de fonament".

El president Torra va presentar divendres un recurs a la Junta Electoral Provincial (JEP) en què al·lega que ni la JEC ni la mateixa JEP no són competents per retirar-li la credencial de diputat. El president també afegia que el reglament de la cambra catalana estableix que cal una sentència ferma del Suprem en relació amb la seva inhabilitació perquè es faci efectiva.

 

La Junta ha resolt el recurs en poques hores i ha decidit no admetre'l per manca de fonament. En la resposta, la JEP afirma que el seu acord es basa en l'execució dels acords de la Junta Electoral Central, que insisteix que són "ferms" en via administrativa. A més, recorda que el president ja va presentar el 3 de gener un recurs a la JEC amb "les mateixes qüestions" i es va denegar.

En l'escrit, la JEP avança que aquest acord que rebutja el recurs es pot recórrer durant les 24 hores posteriors a la recepció del text.


Esquerra busca el consens de l'independentisme

Amb aquesta decisió, la Junta Electoral manté el termini de 48 hores que va donar al Parlament per emetre certificació de qui serà el substitut de Torra a la cambra. En cas que no es rebi resposta, la junta l'emetrà d'ofici i lliurarà la credencial de diputat al següent de la candidatura de JxCat. Segons la Junta, seria Ferran Mascarell.

Junts per Catalunya i Esquerra miren de consensuar una resposta a la Junta Electoral davant la inhabilitació de Quim Torra per mantenir una pancarta pels presos polítics i exiliats al balcó de la Generalitat en període electoral. Els contactes entre els socis de govern es fan en privat, mentre que en públic es manté l'hermetisme. Per ara, Junts per Catalunya sosté que la Junta no pot prendre aquesta decisió i Esquerra es manté en silenci.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, de Junts x Catalunya, defensa que la mesa de la cambra, convocada per a aquest dilluns al migdia abans del ple de la tarda, ha de negar-se a inhabilitar Torra. Argumenta, que al darrere d'aquest requeriment hi ha la intenció de fer caure el govern català. Ho ha dit al "Preguntes freqüents", de TV3, en què també nega discrepàncies amb el president del Parlament, Roger Torrent, d'Esquerra Republicana.

"No hi ha cap proposta nova damunt la taula. No hi ha cap circumstància nova sobre la taula que no sigui seguir pel camí que vàrem acordar."

"Ja no és una qüestió de la mesa o del president o del ple del Parlament. És que el reglament del Parlament de Catalunya no permet cessar un diputat en les circumstàncies que pretén fer-ho la Junta Electoral."

"Que ningú no s'enganyi això no va d'apartar el president Torra del seu escó de diputat. Això va d'apartar el president Torra del seu càrrec de president i va de fer caure el govern de Catalunya. I va de desestabilitzar el govern de Pedro Sánchez de retruc."

"Estar en política avui, estar a les institucions de Catalunya en aquest moment és assumir un risc. Això tots ho sabem i tots ho sabíem quan ens vam presentar a les eleccions i per tant sempre sabem que sempre podem ser subjectes de persecució política i judicial."

"Tinc plena confiança que la Fiscalia de l'Estat que ha dit que tenim raó, que ha dit que la JEC no pot fer el que ha fet i que no té competències per fer el que ha fet no ens posarà una querella."

"Evidentment si la Fiscalia de l'Estat, que tothom sap de qui depèn, ens posa una querella, això efectivament tindria conseqüències en el procés polític que diuen des de Madrid que volen iniciar."

 

Dilluns hi haurà una reunió clau de la mesa, que haurà de decidir què fa amb l'informe dels lletrats de la cambra. Els lletrats del Parlament estudien si el seu informe jurídic sobre la situació de Quim Torra com a diputat és encara vigent o si el pronunciament del Suprem obliga a fer-ne alguna modificació.

Tant els lletrats del Parlament com de la Generalitat ja han dit que si Torra perd l'escó no deixaria de ser president. La mesa del Parlament va votar per mantenir-li la condició de diputat.

El president de la Generalitat ha recordat que el 4 de gener el van ratificar com a diputat, i ha defensat -en una piulada- que, el que està en joc és la sobirania dels catalans en el Parlament.

 

El govern espanyol dona per fet que es respectaran les decisions judicials.

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut