Pancarta penjada a la façana del'Ajuntament de Barcelona
Pancarta penjada a la façana del'Ajuntament de Barcelona
Barcelona

La Junta Electoral obliga Barcelona a retirar la pancarta "Llibertat presos polítics"

L'Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que traurà la pancarta, encara que no està d'acord amb la decisió de la Junta Electoral

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha ordenat a l'Ajuntament de Barcelona que retiri la pancarta "Llibertat presos polítics" que hi ha penjada al balcó del consistori i tots els eslògans i cartells d'aquest tipus que estiguin penjats als edificis i dependències municipals.

És la decisió que ha pres responent a un recurs presentat per Ciutadans, que demanava que l'Ajuntament retirés aquestes pancartes amb l'argument que són "un símbol que actualment es relaciona amb determinats partits polítics que es presenten a les eleccions i no amb tots els ciutadans de Barcelona."

La Junta Electoral els ha donat la raó:

"La pancarta amb l'eslògan 'Llibertat presos polítics' inexorablement s'identifica amb determinats partits polítics i es confon amb les expressions que aquests partits estan utilitzant en aquest període electoral. Atès que no tots els ciutadans i partits polítics que es presenten a les eleccions s'identifiquen amb aquest eslògan, mantenir-lo en un edifici públic durant el període electoral afecta la neutralitat que s'exigeix a les institucions públiques i vulnera el que estableix l'article 50.2 de la LOREG."

La junta respon a l'Ajuntament, que s'ha emparat en el dret a la llibertat d'expressió, que "aquest no és un dret il·limitat i pot limitar-se per, entre altres coses, garantir la llibertat i la igualtat en el dret de vot, perquè aquest és un dels pilars d'un estat democràtic".

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que traurà la pancarta, encara que no està d'acord amb la decisió de la Junta Electoral.

Segons el consistori, "la verdadera anormalitat de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya no són les pancartes, ni les expressions en contra de la judicialització de la política, sinó el fet de tenir diversos candidats en presó preventiva".

Què diu l'article 50.2 de la LOREG

"Des de la convocatòria de les eleccions i fins que se celebrin, queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o a les millores obtingudes, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les que utilitza, en les seves pròpies campanyes, alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions."

Prohibits els llaços grocs a les meses el 21D

La Junta Electoral Central també ha prohibit als membres de les meses electorals, apoderats i interventors dels diferents partits polítics que portin llaços grocs durant la jornada del 21D, segons "El País".

En aquest cas, l'organisme defensa que els membres de les meses han de ser neutrals. La seva decisió s'empara en l'article 93 de la llei electoral que impedeix fer propaganda electoral als locals i a les proximitats dels centres de votació. La resolució de la Junta Electoral arriba en resposta a una qüestió que li va plantejar el PSC.

Els llaços grocs són el símbol que s'utilitza per protestar contra l'empresonament de vuit consellers i dels líders de l'ANC i Òmnium Cultural.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DGovern empresonat
Anar al contingut