La Generalitat va canviar el llaç groc per aquesta pancarta (ACN)
La Generalitat va canviar el llaç groc per aquesta pancarta (ACN)

La Junta Electoral avala la pancarta a favor de la llibertat d'expressió a la Generalitat

La pancarta "Llibertat d'opinió i d'expressió" es va penjar divendres al balcó del Palau de la Generalitat

Actualitzat

La Junta Electoral Central avala la pancarta "Llilbertat d'opinió i d'expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans" que penja des d'aquest divendres al balcó del Palau de la Generalitat.

En un acord d'aquest dimecres, la Junta Electoral respon a una petició del comissari general dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, sobre si la nova pancarta del balcó de la Generalitat vulnera l'acord del 21 de març de 2019.

La JEC ratifica així la decisió que va prendre el seu president divendres passat, aclarint que no veu motius per retirar la nova pancarta.

 

 

 

Acord Junta Electoral Centr... by on Scribd


Com hem arribat fins aquí?
 

El 2 de juny del 2018, amb la fi de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i amb la conseqüent proclamació de Quim Torra com a President del Govern, la Generalitat penja un cartell amb un llaç groc al balcó de la plaça Sant Jaume que reclama la llibertat dels presos independentistes.

El cartell s'exhibeix sense grans polèmiques fins que, el 15 de febrer Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades. Per tant, el país entra en període de precampanya i la Junta Electoral Central (JEC) es posa en marxa.

Poc després, la JEC exigeix Quim Torra retirar el cartell del balcó, ja que segons el seu parer no s'està respectant la "neutralitat" dels espais públics en una etapa preelectoral, tot considerant el llaç groc com un "símbol polític".
 

 

 

 

Torra decideix no fer cas la Junta Electoral i no despenja el cartell en el termini que li havien donat, motiu pel qual la Fiscalia ha presentat una querella contra el president per desobediència.

Tot i fer-ho fora de temps, el cartell finalment acaba desapareixent del balcó, però tot seguir se'n penja un amb el mateix missatge a favor de la llibertat dels independentistes presos, però amb un llaç blanc en comptes de groc.
 


L'administració responsable dels comicis entén que la nova pancarta segueix sense complir el compromís de neutralitat de les institucions en precampanya, i torna a requerir Torra retirar el cartell amb la insígnia, denunciant-lo a la Fiscalia.

Finalment, la Generalitat va fer cas al requeriment de la JEC, seguint els consells del Síndic de Greuges, i va despenjar la segona pancarta. En la seva substitució s'exhibeix ara un nou cartell, ja sense símbol, que reivindica el dret a la llibertat d'opinió i d'expressió. La Junta sí que ha avalat, finalment, aquesta pancarta.

En el (de moment) últim capítol d'aquesta polèmica, Torra ha presentat avui, dimecres, una querella contra la Junta Electoral per prevaricació.

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 28AQuim Torra
Anar al contingut