Sevilla

La Junta d'Andalusia rebrà 1.200 milions d'euros de l'Estat pel deute històric

Els governs espanyol i andalús han tancat un acord per traspassar a la Junta d'Andalusia 1.200 milions d'euros en concepte de l'anomenat deute històric. L'acord respecta en fons i en forma el que marca l'Estatut andalús. El govern ha complert a Andalusia la data fixada, que marcava aquest 16 de març com el límit per tancar un pacte sobre aquesta matèria.

Actualitzat
L'anomenat deute històric andalús és un concepte ambigu que s'arrossega des del 1981, segons el qual l'estat espanyol ha de compensar amb uns fons addicionals la Junta d'Andalusia per l'assumpció de competències en unes circumstàncies especials. El deute històric andalús quedarà saldat abans del 20 de març del 2010, tal com està fixat a l'Estatut. La quantitat pactada es troba dins del marge establert pel Parlament autonòmic.

La reivindicació ja figurava en l'Estatut andalús anterior de fa 27 anys i ara s'ha mantingut. Des d'aleshores la Junta havia rebut alguns avançaments, en l'etapa de govern de José María Aznar, i en l'actual de Rodríguez Zapatero. De fet, Andalusia va rebre com a avançament 420 milions d'euros, ja que va percebre 120 milions durant el primer govern d'Aznar, el 1997, i 300 milions d'euros més durant l'any passat.

L'acord ha estat anunciat en roda de premsa per la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, i el vicepresident segon de la Junta i conseller d'Economia i Hisenda, José Antonio Griñán, després de la reunió de la Comissió Bilateral, que ha durat 45 minuts.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut