Un operari preparant les urnes per aquest diumenge a Barcelona

La JEC recorda que si diumenge falta gent a les meses, s'hi hauran de posar els votants

S'ha convocat més de 540.000 persones per cobrir les més de 60.300 meses que hi haurà a tot l'estat

RedaccióActualitzat

Per garantir el funcionament de les meses electorals d'aquest diumenge, s'han convocat més de 540.000 persones entre titulars i suplents, per cobrir de presidents i vocals de les més de 60.300 meses.

Tot i això, es pot donar el cas que en el moment de constituir la mesa no s'hagin presentat algunes de les persones citades i no es puguin cobrir els tres llocs imprescindibles. Quan això passi, es recorrerà als suplents d'altres meses i els votants que ja hagin arribat als col·legis electorals.

Per curar-se amb salut, la Junta Electoral Central ha publicat avui una resolució on recorda que si falten persones a les meses els responsables electorals de cada zona hauran d'escollir les persones que en formaran part i "inclús pot ordenar que en formin part alguns dels electors que es trobin al local", tal com recull la Llei Orgànica del Règim Electoral Central.

La resolució també apunta que, a banda dels primers votants, també es pot recórrer a suplents que hagin estat escollits per una mesa del mateix col·legi electoral o bé d'algun que es trobi a prop.

Si això passa i estava previst que votessin en una altra mesa, cal que votin a la mesa on estava previst que entreguessin el seu vot. Ho podran fer just abans que comencin les votacions o durant la jornada, sempre que quedin els altres dos membres a la mesa on estan exercint de president o vocals.

Les encarregades de gestionar la falta de personal seran les Juntes Electorals de Zona que hauran d'avisar a les persones que cal que es quedin i no podran marxar fins que els ho indiqui la mateixa Junta.

Un home entregant el vot en una oficina de Correus (EFE/Luis Tejido)

Allau d'al·legacions

La celebració dels comicis en ple mes de juliol ha provocat una allau d'al·legacions a les juntes electorals de zona de persones que no podran ser a la mesa. Això ha fet que en alguns municipis s'hagin buscat integrants fins a l'últim moment i, per tant, s'hagi hagut de fer un nou sorteig per convocar-ne.

El Tribunal Superior de Justícia va confirmar a TV3 que les cites per formar part de la mesa es podien rebre fins aquest divendres, quan només falten dos dies per a les eleccions.

En cas de tenir un motiu que impedeixi ser a la mesa, els nous citats poden presentar al·legacions fins dissabte. Si no reben resposta, estaran obligats a presentar-se al col·legi electoral el mateix diumenge i exposar-hi per què no es pot exercir el càrrec.

2,5 milions de vots per correu

Les meses electorals tindran també un altre repte, introduir a les urnes els 2.461.284 milions de vots emesos fins al moment. Una xifra que encara pot augmentar lleugerament tot i que ja s'han entregat el 93,8% dels vots sol·licitats.

Catalunya s'han emès, fins ara, un total de 249.518 vots per correu: 204.561 a Barcelona, 16.949 a Tarragona, 15.256 a Girona i 12.752 a Lleida.

Correus ha explicat que entregaran els vots per correu a primera hora del matí:

"Quan s'obrin els col·legis electorals, el nostre equip entregarà els vots a les 60.314 meses electorals distribuïdes en 22.562 locals electorals dels 8.131 municipis d'Espanya."

Per a poder fer front a aquesta tasca, la xifra de per correu en aquestes eleccions és un rècord històric en unes eleccions generals, Correus ha mobilitzat 14.000 professionals entre personal de repartiment, oficines i centres de tractament.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut