Clara Ponsatí i el seu advocat a Escòcia, Aamer Anwar
Clara Ponsatí i el seu advocat a Escòcia, Aamer Anwar

La JEC adverteix Ponsatí que podria deixar vacant el seu escó d'eurodiputada

La Junta Electoral Central denega la petició de credencials que ha fet l'advocat Gonzalo Boye en nom de Ponsatí perquè pugui ser eurodiputada

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central insisteix que Clara Ponsatí ha de viatjar a Espanya per jurar la Constitució si vol ser eurodiputada. I si no ho fa, diu, li podria retirar l'acta. La JEC rebutja la petició de credencials en nom de la consellera d'Educació cessada pel 155 que ha fet el seu advocat, Gonzalo Boye.

En l'escrit de resposta a la petició de Boye, la Junta Electoral reconeix que Ponsatí té immunitat des de la proclamació de candidats electes que va fer la mateixa JEC el 23 de gener. Tot i això, assegura que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Eropea que ha permès exercir d'eurodiputats a Carles Puigdemont i Toni Comín no l'eximeix de jurar la Constitució.

La JEC l'adverteix que en el cas de no presentar-se per acatar la Constitució "haurà de declarar-se vacant provisionalment l'escó fins que es compleixi aquest requisit".

La Junta retreu en el seu text que el Parlament Europeu ha acreditat Puigdemont i Comín sense consultar-los:

"Aquestes decisions adoptades pel Parlament Europeu, acordades sense haver escoltat a la Junta Electoral Central -que és l'autoritat nacional competent per a comunicar la condició de diputat electe, d'acord amb l'Acta Electoral de 1976 i l'article 3.6 de l'Reglament de Parlament Europeu-, en opinió d'aquesta Junta, no poden servir de fonament per modificar el criteri anteriorment expressat, en tant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea o els tribunals nacionals no declarin inaplicable l'article 224.2 de la LOREG, per entendre que resulta contrari al Dret de la Unió Europea, sent obligació de la Junta Electoral Central exigir el seu compliment."

Ponsatí és eurodiputada gràcies a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Amb el Brexit, Espanya guanya cinc escons a l'Eurocambra: Ponsatí, Marcos Ros (PSOE), Margarita de la Pisa (Vox), Gabriel Mato (PP) i Adrián Vázquez (Cs).

Aquest dimarts han acatat la Constitució a Madrid els nous eurodiputats del PSOE, Vox, el PP i Cs.

ARXIVAT A:
Clara PonsatíParlament Europeu
Anar al contingut