La JEC permet una roda de premsa de Junqueras per videoconferència des de la presó
Oriol Junqueras, entrevistat per l'ACN, en una imatge d'arxiu (ACN)

La JEC permet una roda de premsa de Junqueras per videoconferència des de la presó

JxCat demana a la Junta Electoral que Jordi Sànchez també pugui participar per videoconferència a la roda de premsa de l'ACN

Actualitzat

Oriol Junqueras podrà participar per videoconferència, des de la presó de Soto del Real, en una roda de premsa amb diversos mitjans organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ANC).

L'entrevista està prevista per aquest divendres.

Ho ha autoritzat la Junta Electoral Central, en resposta a una petició del líder d'ERC, que va demanar la setmana passada poder participar en debats i entrevistes electorals, almenys des de la presó, si no era possible fer-ho presencialment.

 

 

Els republicans s'acollien, en la seva sol·licitud, a un article de la Constitució, el 25.2, i a un altre de la Llei Orgànica General Penitenciària, el 3.1, on s'estableix que els interns poden exercir tots els seus drets, també polítics, inclòs el dret de sufragi, si no són incompatibles amb el motiu de la seva detenció o compliment de condemna.

Els informes de la JEC posen de relleu la incompatibilitat amb altres peticions periodístiques que impliquen altres necessitats operatives i funcionals com ara "la impossibilitat de disposar de l'única sala de videoconferència operativa al centre o la reserva de les sales previstes per a connexions telefòniques ja programades per a altres interns", detalla.

La JEC no veu inconvenient, però, en el fet que ho faci via telemàtica al debat de l'ACN, ja que és un dia festiu en què no hi ha judici i no exigirà un desplegament gaire complex.

 

Dos vots particulars a favor que participi als debats

La resolució de la JEC s'ha aprovat amb dos vots particulars, del president de l'organisme, Segundo Menéndez, i de la vocal Inés Olaizola, que es mostren partidaris de permetre la participació de Junqueras en els debats de ràdio i televisió dels dies 18, 24 i 25.

Tant el president com la vocal creuen que, pel que fa a l'assistència als debats de TV3 i Catalunya Ràdio, els informes d'Institucions Penitenciàries no justifiquen prou els inconvenients per a la vida de la presó.

En aquest sentit, expliquen que la discrepància se centra en la "limitació a l'exercici d'un dret fonamental" com el que consideren que afecta Junqueras s'ha de fundar "en raons que s'hagin exposat de manera tan detallada i precisa que se'n desprengui, sense cap dubte, la incompatibilitat del que es pretén amb el règim de funcionament del centre penitenciari".

D'altra banda, el vocal Antonio Jesús Fonseca-Herrero també ha emès un vot particular en relació amb la presència del líder republicà en la roda de premsa de l'ACN. Fonseca-Herrero entén que Junqueras "no és indispensable" per a la celebració de l'acte i qüestiona que no se sap "la veritable naturalesa ni si es tracta d'un debat públic i, menys encara, on se celebrarà" ni tampoc "quines seran les altres forces participants".


JxCat demana el mateix per a Sànchez

Hores després de la decisió de la JEC, Junts per Catalunya ha demanat que el seu candidat al Congrés, Jordi Sànchez, també pugui participar per videoconferència en la roda de premsa convocada per l'Agència Catalana de Notícies, prevista pel diumenge 21 d'abril a dos quarts de dotze del matí.

A més, JxCat també reclama que Sànchez pugui comparèixer a la roda de premsa d'EFE d'aquest dijous al matí. Així, el cap de llista de JxCat espera poder respondre a les preguntes dels periodistes.

 

Rufián farà un míting a Lledoners divendres

Per la seva banda, la Junta Electoral provincial de Barcelona permet a Esquerra Republicana la celebració d'un míting a la presó de Lledoners.

L'acte, que se celebrarà aquest dijous, comptarà amb la presència del número dos de la candidatura dels republicans al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián.

La Junta Electoral Central va traslladar la setmana passada a les Juntes Electorals provincials la decisió sobre actes electorals en centres penitenciaris.

Aquest dimarts, el Servei d'Institucions Penitenciàries de la Generalitat ha enviat a la Junta el dictamen favorable que totes les candidatures puguin dur a terme actes on debatre amb els interns que "voluntàriament vulguin".

 

 

El criteri d'Institucions Penitenciàries és que no hi haurà "problemes de seguretat" si es compleixen una sèrie d'exigències.

El Departament de Justícia ha emès un informe favorable a la petició que es facin mítings sempre que no siguin actes multitudinaris, no afectin la normalitat dels centres i hi assisteixin només els presos que han demanat el dret a vot, de qui cal garantir la intimitat.

I tot sempre subordinat al fet que es puguin mantenir les condicions de seguretat.

També recorda que, segons la normativa vigent, els presos poden exercir els drets civils, polítics, socials, econòmics i culturals, sense exclusió del dret de sufragi.

L'única excepció a aquesta regla seria que fossin incompatibles amb l'objecte de la detenció o el compliment de la condemna de la persona empresonada.

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasEleccions 28AJudici procés
Anar al contingut