La JEC deixa en suspens el debat electoral a Atresmedia per la presència de Vox
La presència de Vox al debat motiva la decisió de la JEC

La JEC veta la participació de Vox en el debat electoral d'Atresmedia

La Junta demana que es modifiqui el format del debat perquè la formació d'extrema dreta no té representació al Congrés dels Diputats

Actualitzat

La Junta Electoral Central (JEC) suspen el debat del dia 23 entre els candidats del PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans i Vox, i demana al grup Atresmedia que reformuli el format perquè la participació de Vox no respecta la proporcionalitat.

L'acord adoptat per la JEC és fruit dels recursos presentats per Junts per Catalunya, el PNB i Coalició Canària, que consideraven que la presència del candidat de Vox en el debat no respectava els principis de proporcionalitat, neutralitat i igualtat.

La JEC recorda que l'article 66 de la llei electoral exigeix el respecte al pluralisme informatiu als mitjans de comunicació públics però també als privats, segons una reforma recent d'aquest article, que proclama que:

 

"Durant el període electoral les emissores de titularitat privada hauran de respectar els principis de pluralisme, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa en els debats i entrevistes electorals".

 

Atresmedia readapta el debat a 4 candidats

Després del requeriment de la Junta Electoral que impedeix un debat a cinc, la corporació de mitjans de comunicació ha modificat el format del debat que té previst fer el 23 d'abril. Hi participaran els 4 candidats a la presidència del govern espanyol del PSOE, el PP, Unides Podem i Ciutadans. Atresmedia ha expressat que respecta però no comparteix la decisió de la JEC i estudia presentar un recurs davant del Tribunal Suprem.
 

Falta de representació

Les formacions polítiques que havien presentat recursos consideraven que la participació de Vox en el debat vulnerava aquests principis, perquè el partit de Santiago Abascal no tenia representació parlamentària en la legislatura anterior.

La JEC recorda que a les anteriors eleccions legislatives Vox va aconseguir el 0,1% dels vots i cap diputat, mentre que els partits que han presentat el recurs van tenir un nombre molt més significatiu de vots i representació parlamentària.

L'escrit de la JEC també qüestiona la consideració de Vox com a grup polític significatiu malgrat els seus últims resultats a Andalusia, perquè els vots obtinguts en aquells comicis no representen el 5% en l'àmbit de tot l'Estat.

Per tot això, la JEC ha paralitzat el debat a cinc i demana als organitzadors del grup Atresmedia que presentin un format alternatiu d'acord amb la normativa. Dilluns que ve la Junta analitzarà la proposta que li faci el grup de comunicació i prendrà una decisió el més ràpidament possible.


Debat a cinc

Aquest debat era l'únic que comptava amb la participació del president del govern espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que va rebutjar participar en el que volia organitzar RTVE.

A més de Sánchez, al debat hi havien de participar els candidat a la presidència del govern espanyol del PP, Pablo Casado; de Ciutadans, Albert Rivera; de Unides Podem, Pablo Iglesias, i de Vox, Santiago Abascal.

El líder de Vox ja ha replicar via Twitter afirmant que alguns no saben què fer per excloure Vox o per incloure als seus socis separatistes i colpistes en el debat.

 

Resolució de la Junta Electoral by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Eleccions 28AVoxPedro Sánchez
Anar al contingut