Llits plens de persones amb Covid a Wuhan, al començament de la pandèmia (Reuters)

La investigació sobre l'origen de la Covid "s'ha estancat", segons els científics de l'OMS

Denuncien que és urgent reprendre la recerca perquè el temps juga en contra a l'hora de trobar-ne mostres

RedaccióActualitzat

La recerca dels orígens de la Covid-19 "s'ha estancat" i és urgent reprendre-la perquè, com més temps passa, més difícil és portar-la a terme. És l'advertència que fan els experts que al març van escriure un informe sobre el tema per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

"La recerca dels orígens del virus SARS-CoV-2 està en una conjuntura crítica" i "la finestra d'oportunitat per fer aquesta investigació crucial s'està tancant ràpidament", denuncien en una carta publicada a la revista "Nature".

"Els anticossos disminueixen amb el temps: recollir mostres (animals) i provar amb persones que poden haver estat esposades abans del desembre del 2019 donarà, per tant, cada cop menys resultats", adverteixen.

"El nostre informe (...) pretenia ser el primer pas d'un procés que avui està paralitzat", lamenten els onze científics, entre els quals hi ha l'holandesa Marion Koopmans, el britànic Peter Daszak, el vietnamita Hung Nguyen Viet i el qatarià Farag El Moubasher.


Quatre hipòtesis

Aquests investigadors formaven part d'un equip de 17 experts internacionals designats per l'OMS i 17 experts xinesos que van publicar un informe el 29 de març, després d'una anàlisi feta al gener a Wuhan, a la Xina, punt de partida del coronavirus.

Aquest informe va enumerar quatre escenaris sobre l'origen de la malaltia, i el que va considerar més probable va ser la transmissió del virus als humans a través d'un animal infectat amb un ratpenat.

Més tard es van afegir les hipòtesis d'una transmissió directa sense animal intermediari, d'una transmissió a través dels aliments –en concret la carn congelada– i, finalment, d'una fuita accidental de laboratori. Aquesta última, però, va ser considerada "extremadament improbable".

 

Des d'aleshores no s'ha publicat ni presentat a l'OMS cap dada que doni suport a "la hipòtesi de la fuita d'un laboratori", diuen els experts.

L'informe va ser criticat perquè l'acusaven de treure importància a la responsabilitat de la Xina.

"L'equip xinès va ser i continua sent reticent a compartir dades", sobretot dels primers 174 casos identificats al desembre de 2019, han assegurat aquests científics.

El 13 d'agost, la Xina va rebutjar la petició de l'OMS d'una altra investigació in situ perquè considera que la primera ja era suficient.


La resposta de l'OMS

En resposta a la carta dels investigadors internacionals, el director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, assegura que l'OMS "està avançant en els seus plans per comprendre els orígens". Ho avala amb la convocatòria feta a científics de tot el món perquè es presentin com a candidats al nou Grup d'Assessorament Estratègic sobre els Orígens dels Nous Patògens (SAGO, en les seves sigles en anglès).

El SAGO estarà format per experts que actuaran a títol personal, no com a representants dels estats membres, i desenvoluparà un paper fonamental en l'estudi de l'aparició de patògens nous, inclosa la següent fase d'estudis sobre els orígens del SARS-CoV-2.

Wuhan Suplement
 

"Animem els professionals qualificats a presentar la seva candidatura. Necessitem els millors per formar part d'aquest nou i important grup consultiu", ha assegurat Tedros.

El màxim dirigent de l'OMS defensa que "el SAGO no retardarà l'avanç dels estudis sobre els orígens del SARS-CoV-2".

Justifica que "l'informe de l'equip internacional publicat el març apuntava una sèrie d'estudis que es poden portar a terme sense demora". I defensa: "Hem animat totes les parts a continuar aquests estudis."

Per la seva part, la responsable de malalties emergents de l'OMS, Maria Van Kerkhove, ha respost a l'equip de científics de la missió a la Xina que "es faran molts estudis sense demora perquè és urgent".

Mentrestant, el director del programa d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, recorda: "El que intentem fer és establir prioritats". Apunta que "el més important és identificar la probabilitat que hi hagués un contagi d'un animal a una persona, que és més factible que no pas que hi hagués una fuita d'un laboratori", assegura. Però que admet que, encara que "algunes hipòtesis són més possibles que altres, tot està sobre la taula i és necessari investigar més".

ARXIVAT A:
OMSCovid-19Coronavirus
Anar al contingut