El discurs de Zelenski davant el Parlament israelià s'ha pogut seguir en pantalles gegants als carrers de Tel-Aviv
El discurs de Zelenski davant el Parlament israelià s'ha pogut seguir en pantalles gegants als carrers de Tel-Aviv
Israel

Zelenski evoca l'Holocaust i demana ajuda a Israel per frenar la "solució final" russa

El president ucraïnès, que és jueu, diu que ha arribat el moment que Israel els doni suport militar

RedaccióActualitzat

Volodímir Zelenski evoca la Segona Guerra Mundial i l'horror de l'Holocaust per demanar el suport militar d'Israel, que ha concretat en l'efectiu sistema antimíssils israelià Cúpula de Ferro.

En un discurs davant la Knesset, el Parlament israelià, Zelenski ha acusat el Kremlin de fer servir la mateixa terminologia que el partit nazi i buscar l'extermini del poble ucraïnès, com els nazis van exterminar els jueus europeus durant la Segona Guerra Mundial:

"Escolteu les paraules del Kremlin. Utilitzen la terminologia del partit nazi. És una tragèdia que volguessin exterminar tot Europa i que no volguessin deixar-ne viu cap de vosaltres. Ara passa el mateix amb nosaltres. D'això, en van dir la 'solució final'", ha dit Zelenski.

Zelenski, que és de família jueva i va perdre bona part dels seus avantpassats en l'Holocaust, ha evocat el nazisme i la II Guerra Mundial per reclamar a Israel un suport més ferm davant Rússia.

En el seu discurs davant 112 dels 120 parlamentaris de la Knesset, Zelenski ha reclamat a Israel sancions contundents contra Rússia semblants a les que han adoptat els Estats Units, la Unió Europea o el Regne Unit.

També ha demanat que facilitin assistència militar a Ucraïna, incloent-hi el sistema antimíssils israelià conegut com Cúpula de Ferro:

"Definitivament podeu ajudar el nostre poble, salvar la vida dels ucraïnesos, teniu la millor defensa aèria del món", ha dit Zelenski, "l'elecció és vostra, germans i germanes d'Israel, i haureu de viure amb la resposta que doneu. Els ucraïnesos van fer la seva elecció fa 80 anys i van decidir salvar els jueus. Ara vosaltres també teniu la possibilitat de triar."

Com a mitjancer en el conflicte entre Ucraïna i Rússia, Israel ha condemnat la invasió de l'exèrcit rus. Però s'ha mostrat cautelós a l'hora de tensar les relacions amb Moscou, un agent de poder a Síria, veí d'Israel.

El primer ministre israelià, Naftali Bennett, estava present en el Parlament israelià en el moment de la videoconferència amb Volodímir Zelenski. Bennett ha mantingut diverses converses tant amb Zelenski com amb Putin des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el 24 de febrer i s'ha ofert com a mediador en el conflicte.

Manifestants a Tel-Aviv en suport a Ucraïna
Manifestants a Tel-Aviv en suport a Ucraïna (EFE/Abir Sultan)

 

ARXIVAT A:
IsraelNazismeSegona Guerra MundialUcraïnaRússia
Anar al contingut