Moment en què Arrimadas ensenya una bandera espanyola (ACN)
Moment en què Arrimadas ensenya una bandera espanyola (ACN)

Arrimadas a Torra: "Sap la quantitat de catalans que es plantegen marxar de Catalunya?"

Pregunta al president què farà si no acata les sentències que s'imposin als líders independentistes: "Acatarà els jutges, obrirà les presons?"

RedaccióActualitzat

Amb la intervenció de la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, s'ha reprès aquest dimecres al Parlament de Catalunya el debat de política general.

Dimarts, el president de la Generalitat, Quim Torra, va avisar el govern de Pedro Sánchez que li retirarien el suport al Congrés si no concreta, abans del novembre, una proposta per "exercir el dret a l'autodeterminació". La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá,  li va respondre al cap de poc: "No ha d'esperar al novembre per saber la nostra resposta, que és autogovern i no independència."

En el que era el seu primer debat de política general, Torra va exigir "compromisos concrets" perquè, va afegir, "la paciència no és infinita".

El debat també ve marcat per les mobilitzacions en la commemoració de l'1-O i l'actuació dels Mossos. També planaran sobre el debat les paraules del president en un acte a Sant Julià de Ramis, on va agrair als CDR que "pressionessin" i els va dir "i feu bé de pressionar".

Arrimadas ha començat centrant-se en l'aspecte econòmic:

"La realitat del procés és que no ha portat cap avantatge a Catalunya."

I ha afegit que "tenim una crisi social i institucional sense precedents a Catalunya". Arrimadas ha dit al govern: "Vostès han creat estructures per atacar la legitimitat d'aquest Parlament".

Després s'ha referit a la convivència: "La realitat del procés és que hi ha violència per part del comandos als quals vostè anima." Per Arrimadas, "el procés bàsicament ha servit per trencar Catalunya. Hi ha famílies que han deixat de parlar-se. Vostès han trencat moltes famílies catalanes, i molts grups d'amics".

I ha fet una pregunta al president Torra:

"Sap la quantitat de catalans que es plantegen marxar de Catalunya perquè ja no poden més? No només foragiten empreses i capital, també foragiten catalans."

Per Arrimadas, hi ha qui "ha sortit beneficiat del procés: tots els endollats". I ha afegit: "Cada vegada que vostè parla es crea un xiringuito. Això són cortines de fum o mecanismes per endollar la seva gent".

 

La líder de l'oposició ha dit al president: "No creu que ha arribat l'hora de dir als seus votants que els han mentit?" I després s'ha referit a les paraules de Torra sobre la sentència als líders independentistes:

"Va dir que no acceptaria una sentència contra la seva voluntat? Què farà? Atacarà els jutges, obrirà les presons? Què farà quan no accepti la sentència dels tribunals? Què està animant que facin els seus comandos separatistes?"

Una part del discurs l'ha dedicat als problemes de la sanitat: "És conscient de la situació sanitària que tenim a Catalunya? És conscient de les condicions laborals dels professionals sanitaris?", ha preguntat. I s'ha referit a certs problemes amb algunes xifres:

"Sap que les llistes d'espera han augmentat en 3.000 persones? Sap que hi ha 5.000 persones més esperant una prova diagnòstica? És conscient de les desigualtats territorials dels serveis sanitaris?"

Sobre l'educació, la líder de Ciutadans ha criticat que Torra parli "d'èxit del model educatiu". I li ha preguntat: "Sap que Catalunya és la comunitat autònoma on els diners dels pares influeixen més en l'èxit dels fills? Faran alguna cosa contra aquesta desigualtat?"

Ha criticat també que s'hagin aprovat vint milions d'euros més a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, "no sigui que la màquina de propaganda s'aturi".

També ha lamentat que el president no pronunciés la paraula "corrupció", "perquè com en la ficció del procés aquí no roba ningú. Li sembla normal?".

Ha acabat el discurs fent referència a unes paraules de Torra en què afirmava que a Catalunya se li acaba la paciència. Arrimadas ha dit que hi estava d'acord, però que el president només "parlava dels seus". I ha assenyalat que la paciència se'ls acaba als independentistes perquè "vostè no compleix les seves promeses". Però també a la resta:

"Estem molt cansats del processisme com el seu 'modus vivendi', que és el que és per a vostès. Seguirem defensant la democràcia, les institucions, la legalitat, la tranquil·litat. Volem viure tranquils a Catalunya."

Rèplica d'Arrimadas a Torra

Després de la rèplica de Torra, Arrimadas ha fet ús del seu segon torn per ironitzar sobre l'afirmació que el procés no afecta negativament l'economia catalana, dient que potser la Unió Europea recomanarà a totes les regions "que facin algun tipus de declaració de saltar-se la legalitat, d'independència, que facin disturbis al carrer".

Arrimadas ha dit que Torra no ha respost a cap de les seves preguntes sobre temes socials o la fiscalitat de les classes mitjanes.

S'ha dirigit als Comuns -als que ha anomenat "senyors de Podemos"- retreient-los que donin suport al govern Tora. A Miquel Iceta li ha demanat, "amb tota la cordialitat", que digui la veritat, perquè no pot afirmar que és un èxit la política "apaivagament i de fals diàleg del senyor Sánchez". "Estar a La Moncloa no pot ser a qualsevol preu", ha afegit.

En la part final ha insistit que molts catalans estan cansats "que ens humiliïn amb la seva retòrica" o que ataquin "els símbols oficials que són de tots".

Ha afirmat que "vostès insulten i humilien milions de catalans", mentre treia una gran bandera espanyola.

 

Ha preguntat: "Quan els seus companys i col·legues dels comandos separatistes cremen  banderes d'Espanya a la porta del Parlament, quan la despengen dels edificis de la Generalitat, saben per què ho fan?". I s'ha respost:

"Perquè aquesta bandera representa la igualtat, la solidaritat i la unió de 47 milions de persones, representa un país democràtic de la Unió Europea, representa un país de  ciutadans lliures i iguals, un país molt més fort, els asseguro, que la feblesa del govern de Pedro Sánchez."

"Ni vostè ni els seus comando separatistes faran desaparèixer aquesta bandera de Catalunya ni tot el que representa", ha dit per acabar.

ARXIVAT A:
Inés ArrimadasCs
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut