La interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxford, un bon senyal malgrat tot
Demostra que els mecanismes de control funcionen, segons els experts
La interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxford, un bon senyal malgrat tot

La interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxford, un bon senyal malgrat tot

Demostra que els mecanismes de control funcionen, segons els experts

Mònica Bertran Brancós / Oriol Esteve Gracia Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

El que sembla una mala notícia, la interrupció de l'assaig de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca contra el coronavirus de la Covid-19 per la malaltia greu d'un voluntari, asseguren els experts que en realitat n'és una de bona. I ho és perquè ens ha de donar confiança que les coses s'estan fent bé.

Julià Blanco, investigador de l'Institut Investigació Germans Trias i Pujol i IrsiCaixa, remarca que s'està avaluant de forma correcta la seguretat de la vacuna:

"Els mecanismes de control s'estan complint de manera correcta, malgrat tota aquesta pressió i tota la pressa amb què volem desenvolupar aquesta vacuna."

Mai abans havíem seguit, la societat sencera, el minut a minut del desenvolupament d'una vacuna, un procés que els científics no es cansen de dir que és complex i requereix els seus temps.

Fins ara, el rècord de rapidesa en el desenvolupament d'una vacuna el té la de l'Ebola, que va trigar cinc anys a estar disponible. El que ha passat ara amb la vacuna d'Oxford no és gens excepcional en un assaig clínic.

 

La vacuna d'Oxford contra la Covid-19 s'està desenvolupant en un temps rècord
Ara cal determinar si la reacció adversa és fruit de la vacuna (Reuters/Dado Ruvic)

 

La gran pregunta, com remarca Blanco, és si aquest efecte està associat o no a la vacuna. "S'ha d'investigar si aquest efecte advers ha sigut degut al nou producte que s'està investigant o simplement una casualitat", apunta Anna Vilella, consultora sènior de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

A més, afegeix Blanco, "a mesura que s'amplia el nombre de persones, les possibilitats d'aquests efectes secundaris poden ser més grans". En el cas d'AstraZeneca, és ara en la fase 3, que és l'última i implica aplicar-la a desenes de milers de voluntaris. 

 

No deixa de ser, això sí, una desil·lusió la mateixa setmana que les autoritats polítiques havien fet anuncis esperançadors de cara a poder administrar les primeres dosis abans d'acabar l'any. Vilella avisa que cal donar temps als investigadors:

"S'haurà de dilatar en el temps el que sigui necessari."


Això és un entrebanc? evidentment, però no vol dir que l'impacte sobre el desenvolupament sigui molt gran. Ara bé, l'assaig només es podrà reprendre si es demostra que la vacuna no és la causant de la malaltia d'un dels voluntaris.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Ciència Recerca científica Salut Vacunes

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut