Junqueras i Turull continuaran inhabilitats després de la decisió del Tribunal Suprem (Europa Press)

La interpretació de Marchena del nou delicte de malversació torna a enfrontar ERC i Junts

Oriol Junqueras creu que el Suprem "ha retorçat" una reforma del codi penal que "és un èxit", mentre que Jordi Turull els retreu el pacte que van fer amb el PSOE

RedaccióActualitzat

Noves discrepàncies entre ERC i Junts després de la revisió de les condemnes del judici del procés arran de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal.

Mentre que Esquerra Republicana considera que Manuel Marchena ha retorçat el nou Codi Penal per fer un "cop a la democràcia", Junts els retreu que negociessin la reforma "sense comptar amb la resta" i considera que han aconseguit el resultat invers al que esperaven.

Així ho ha denunciat un dels afectats per la decisió del Tribunal, Jordi Turull, que ha aprofitat per carregar contra una reforma que, a parer seu, "és per seguir criminalitzant l'1-O". Per al secretari general de Junts, "no ha canviat res" i "el Tribunal Suprem segueix fent de legislador, opinador, polític i justicier".

Turull ha comparegut per valorar la decisió del tribunal i ha criticat el paper d'ERC en la reforma penal (Europa Press)

Des d'Esquerra, però, Oriol Junqueras ha apuntat que les penes que s'han dictat s'expliquen per què el tribunal "ha decidit aplicar el Codi Penal en la banda de la malversació tal com l'havia redactat el PP" per perseguir l'independentisme.

En aquest sentit, el líder d'ERC considera que el Tribunal Suprem ha actuat amb "ànim de revenja i voluntat política".

Amb la decisió que s'ha fet pública aquest dilluns, el president d'Esquerra Republicana manté la inhabilitació fins a l'any 2031, mentre que el secretari general de Junts la manté fins a l'any 2030.

També continuen ihnabilitats Bassa i Romeva, mentre que Forcadell, Rull i Forn sí que es podrien presentar a unes eleccions.


"La reforma és un èxit"

En una atenció a la premsa des de Sant Vicenç dels Horts, l'exvicepresident de la Generalitat ha destacat que, tot i la decisió de Marchena, la reforma del codi penal pactada per ERC "és un èxit" perquè "serveix per protegir tots aquells que defensen els drets humans, les llibertats fonamentals i la dissidència davant dels abusos de poder".

El president d'ERC ha valorat la decisió des de Sant Vicenç dels Horts (CCMA)

"El mateix Tribunal Suprem reconeix que a partir d'aquesta reforma del Codi Penal l'independentisme no podrà ser perseguit llevat que actuï de manera explícitament violenta i, per tant, aquesta reforma del Codi Penal és un èxit", ha assegurat.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat que la condemna deixa "en paper mullat" la feina que es va fer al Congrés.


La via europea

Per Junqueras, "cada vegada que el Tribunal Suprem o aquests òrgans repressius retorcen la interpretació del dret" es reforça "la nostra posició i la justícia de la nostra causa, no només a ulls de la societat catalana sinó de la comunitat internacional i, en particular, del Tribunal Europeu de Drets Humans".

La via de la justícia europea també l'ha assenyalada Jordi Turull, que ha deixat clar que pensa portar-hi el cas. "El Suprem em podrà inhabilitar per a tota la vida jurídicament, però no debilitarà el meu compromís amb fer la independència de Catalunya", ha insistit.

L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, també ha assegurat que la seva estratègia segueix a Europa. En un tuit, l'actual membre de la junta d'Òmnium declara: "Cap sentència del Tribunal Suprem blanquejarà el judici farsa ni els anys a la presó. Ens veiem al TEDH".

També ha reaccionat a través de Twitter Carles Puigdemont. "Si la injustícia persisteix, nosaltres també", ha afirmat en un missatge de suport als qui van ser membres del seu govern el 2017.

Per la seva banda, Jaume Asens posa l'accent en el fet que el Suprem no ha aplicat la reforma del delicte de malversació en la revisió de les penes, ja que no ha aplicat l'atenuant a aquest delicte que s'ha introduït. El president del grup d'Unides Podem al Congrés lamenta que, amb això, "continua frenant els avenços polítics en el camí de la desjudicialització".

ARXIVAT A:
JudicialERCOriol JunquerasJudici procésTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut