Almenys sis estudiants es van presentar a tres exàmens amb intenció de copiar (Flickr)

La Interpol busca una dona que dirigia una astuta trama per copiar en exàmens a Singapur

Poh Yuan Hue podria haver fugit del país després de ser condemnada a quatre anys de presó per fer trampes amb telèfons mòbils i auriculars de color de carn

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

La Interpol ha emès una alerta vermella per una dona de Singapur, Poh Yuan Nie, que està en recerca i captura. La dona, de 57 anys, ha estat condemnada per ser la cap d'una estafa ben elaborada per fer trampa en els exàmens nacionals.

Es tracta de les proves conegudes com a O-Levels (Singapore-Cambridge GCE O-Level). Tenen similituds amb la nostra selectivitat: es fan cada anys al final de l'etapa d'educació secundària i són rellevants perquè permeten accedir a la formació superior.

La policia creu que Poh Yuan Nie, també coneguda com a Owen Fu o Pony, ha fugit del país.

Està condemnada a quatre anys per ser la cap de la trama i tenia tres còmplices, que ja han estat empresonades. Dirigia un centre d'ensenyament privat i hauria d'haver entrat a la presó al setembre.

Poh Yuan Hue està en cerca i captura i ha de complir quatre anys de presó (Policia de Singapur)

 

Com copiaven?

La clau eren els telèfons mòbils i els auriculars sense fils de color de carn. Segons fonts policials, almenys sis estudiants d'entre 17 i 20 anys es van presentar a tres exàmens l'any 2016.

Unes hores abans de l'examen, dos dels còmplices els enganxaven al cos dispositius Bluetooth i telèfons mòbils, els amagaven curosament sota la roba i s'asseguraven que funcionessin.

Una professora que ja ha entrat a la presó, Tan Jia Yan, s'asseia com a candidata als exàmens. Llavors tenia 30 anys i, segons la policia, era la parella de la principal acusada,

Feia servir l'aplicació FaceTime del seu telèfon --enganxat al pit i amagat sota la roba, segons la policia-- per retransmetre en directe les preguntes fins al centre.

Tot seguit, les altres tres condemnades --la cap de la trama; la seva neboda, Fiona Poh, i una treballadora, Feng Riwen-- resolien les preguntes i trucaven als alumnes per llegir-los les respostes.

La consigna era que els sis estudiants, tots de nacionalitat xinesa, es quedessin callats si entenien clarament les respostes. Si no, havien de tossir i, tot seguit, els hi repetien.

Un vigilant va descobrir l'estafa perquè va sentir un petit so inusual que procedia d'un dels auriculars dels alumnes.

 

8.000 dòlars per cada estudiant

Segons mitjans de comunicació locals, Poh hauria cobrat uns 8.000 dòlars per cada estudiant, i 1.000 dòlars més en concepte de taxes d'admissió al Zeus Education Centre.

El 2020, Poh i Feng van ser condemnades per 27 càrrecs a quatre anys de presó. El 2019, Tan va ser a la presó durant tres anys pels mateixos càrrecs. El jutge va considerar que el càstig havia de ser exemplar per "protegir la inviolabilitat dels exàmens nacionals".

La policia de Singapur va emetre una ordre de cerca contra Poh al novembre, que està acusada d'instigació al frau. Ara, s'ha elevat l'alerta per mirar de trobar-la.

 

ARXIVAT A:
Educació Policial
Anar al contingut