L'objectiu de Iran, Rússia i un grup de cibercriminals seria interferir en les eleccions presidencials dels EUA
L'objectiu de Iran, Rússia i un grup de cibercriminals seria interferir en les eleccions presidencials dels EUA

La Intel·ligència dels EUA denuncia la interferència de Rússia i l'Iran en les eleccions

Els governs de l'Iran i Rússia i un grup de cibercriminals russoparlants estarien darrere d'aquests esforços

AgènciesActualitzat

El director de la Intel·ligència Nacional dels EUA, John Ratcliffe, va alertar dimecres que l'Iran i Rússia han obtingut informació de votants nord-americans i que els seus respectius governs estan tractant d'interferir en les eleccions presidencials del proper 3 de novembre. Segons Ratcliffe, és una informació que Teheran ja hauria utilitzat per perjudicar el president, Donald Trump.

A banda, Microsoft Corp assegurava dimarts que havia desactivat més del 90% de les màquines d'un grup de cibercriminals que parlaven rus entre ells, però la procedència dels quals no s'ha pogut determinar. Pretenien controlar una xarxa massiva d'ordinadors amb potencial per interferir en les eleccions presidencials dels EUA.

Amb el suport d'ordres emeses per diferents jutjats nord-americans i en cooperació amb diversos proveïdors tecnològics d'altres països, Microsoft afirma que la seva ofensiva contra la xarxa Trickbot, així es deien, estava justificada pel potencial desestibilitzador de les operacions dels cibercriminals en la contesa electoral del novembre.

"Hem tombat bona part de la seva infraestructura", assegura el vicepresident de la companyia, Tom Burt, en una entrevista. "La seva capacitat per infectar objectius s'ha vist reduïda significativament".

Infecció en ens locals

Els criminals al capdavant de Trickbot han infectat més d'un milió d'ordinadors personals, també els d'alguns governs locals. Acorden amb altres grups criminals la instal·lació de programari de ciberextorsió ransomware, un virus que xifra l'aparell i només et retorna l'accés si pagues una quantia determinada, afirmen professionals de la ciberseguretat.

Tot i que no hi ha proves de la implicació de governs estrangers, Burt sosté que volien reduir la capacitat de Trickbot abans de les eleccions per si de cas agències russes volguessin interferir en la votació o projectar dubtes sobre els resultats manipulant les dades.

Alguns experts en seguretat que fins ara havien copsat un esforç infructuós per part de Microsoft per combatre Trickbot han afirmat aquesta setmana que els nous servidors de control que havia bastit la banda criminal han estat tombats, cosa que fa molt més difícil per al grup instal·lar nous programes en ordinadors infectats.

Reorganització

"Les operacions contra Trickbot són de naturalesa global i han tingut èxit contra la infraestructura del grup", afirma el cap executiu de l'empresa Intel 471, Mark Arena. "Malgrat tot, hi ha un petit número de controladors establerts al Brasil, Colòmbia, Indonèsia i el Kirguizistan que encara poden respondre".

Trickbot està demanant ara a d'altres grups que instal·lin el seu software, explica Arena i altres fonts consultades, i és d'esperar que provi de rearmar la seva infraestructura per altres vies.

Això sí, segueix l'empresari, la iniciativa de Microsoft ha alentit els possibles esforços de l'organització per provocar el caos a les votacions o als governs locals, i la seva activitat ha davallat.

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut