La instrucció del 'cas Boreas' per presumpta corrupció a la Diputació de Lleida s'allargarà almenys fins a l'abril de 2020

ACN Lleida.-La instrucció del 'cas Boreas' per presumpta corrupció a la Diputació de Lleida s'allargarà almenys fins a l'abril de 2020. És la data establerta per la titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida després de qualificar la causa de "complexa", la qual cosa permet prolongar la fase d'instrucció de 6 a 18 mesos. Tot i això, en casos excepcionals, la instrucció es pot allargar, a petició de les parts, fins als 36 mesos, un termini que es compliria l'octubre de 2021, és a dir, tres anys després que s'aixequés el secret de les actuacions amb la detenció del llavors president de la Diputació, Joan Reñé, i 23 persones més, el 2 d'octubre de 2018. De moment, la jutgessa encara no ha pres declaració a cap dels investigats en la causa principal.

El jutjat instrucció 1 de Lleida ha dividit la causa en cinc parts, una de principal i quatre de secundàries. En la principal s'investiga si des de la Diputació de Lleida, a través de Reñé i de la seva llavors mà dreta Marlen Minguell, es dissenyaven concursos a mida per adjudicar obres 'a dit' a empreses a canvi de comissions. La jutgessa encara no ha pres declaració a cap dels investigats en relació a aquests fets que poden comportar delictes de corrupció i enriquiment personal perquè, segons fonts judicials, encara ara se segueix rebent documentació clau per a la investigació.De les quatre parts secundàries, el jutjat n'ha arxivat una relacionada amb un accident laboral i n'ha inhibit una altra a Tarragona. És la referent a unes obres en unes rotondes del Morell (Tarragona) en què s'investiga, segons fonts judicials, si es van adjudicar a dit els treballs a l'empresa lleidatana M. J. Gruas a canvi que subcontractessin la jardineria de l'obra a una empresa del fill de l'alcalde del Morell.Les altres dues estan encara pendents de resoldre. La que sembla que està més avançada és la peça que investiga si l'excoordinadora general de la Diputació, Marlen Minguell, va intentar influir des de la seva posició per beneficiar una empresa familiar a Balaguer. Minguell va declarar com a investigada al jutjat d'instrucció 1 de Lleida el 6 de maig, juntament amb dos investigats més. La fiscalia ha demanat el l'arxiu d'aquesta causa mentre que la Diputació s'oposa a deixar d'investigar Minguell, mentre sí que en demana l'arxiu contra un altre dels investigats, funcionari de l'ens.També està pendent de resolució judicial una altra peça secundària en què s'investiga si des de l'Ajuntament de Fondarella, del qual Reñé n'era i n'és l'alcalde, s'haurien desviat subvencions per fer obres entre l'escola de Fondarella i el cementiri del municipi. Reñé va declarar al jutjat com a investigat el 3 de juliol passat per suposats delictes de prevaricació i malversació.El jutjat estudia encara aquestes dues causes secundàries i encara no s'ha pronunciat sobre el seu arxivament o l'obertura de judici oral.

Anar al contingut