Barcelona

La infermera amb Ebola assegura que va complir amb els protocols establerts

Tant ella com el Carlos III diuen que tots els protocols es van complir "escrupolosament".

RedaccióActualitzat

Què va fallar? Per què una infermera que va estar dos cops en contacte amb el missioner Manuel García Viejo --en un dels quals quan ja era mort-- va contraure la malaltia? Aquesta és ara mateix una pregunta sense resposta.

La infermera assegura que va complir amb tots els protocols de seguretat establerts. També l'hospital diu que totes les mesures es van complir "escrupolosament". Ho ha explicat el generant de l'Hospital La Paz-Carlos III, Rafael Pérez -Santamarina, en una roda de premsa amb el cap del Servei de Medicina Interna i el cap de la Unitat de Malalties Infeccioses del centre.

L'hospital admet la possibilitat que hi hagi hagut algun "imprevist o error" en la cadena de prevenció, però diu que no li consta perquè no s'ha registrat cap incidència. Els protocols s'apliquen, però sempre existeix un risc, asseguren: "El 0 per cent de risc en medicina no existeix". És per això que es revisarà completament el protocol. Tot plegat mentre es recuperen, diuen, de la "desagradable sorpresa" que ha suposat el contagi d'un dels seus professionals.

Per la seva banda, els sindicats de La Paz-Carlos III estan convençuts que el contagi demostra que ha fallat alguna cosa en el protocol i que no el segueixen tots els sanitaris del Carlos III. Diuen també que potser no és un hospital tan ben preparat com es pensa i alerten que la formació del personal ha estat "escassa, ràpida i precària".

Sobre les responsabilitats polítiques, membres dels col·lectius de treballadors demanen la dimissió de la ministra de Sanitat, Ana Mato, i del president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González. En tots dos casos, però, reclamen que primer solucionin el problema.

Abans d'anar a l'hospital va passar per un ambulatori

A mesura que passen les hores es van sabent més detalls dels moviments de la infermera malalta abans d'ingressar al Carlos III. Fonts de la Conselleria de Sanitat de Madrid han informat a l'agència EFE que, abans d'anar a l'Hospital d'Alcorcón, es va desplaçar fins a un ambulatori d'aquest municipi madrileny. Va ser quan va començar a tenir febre.

Les mateixes fonts han assegurat que tant el metge de família que la va atendre com totes les persones que van estar en contacte amb ella a l'ambulatori estan sota vigilància epidemiològica.

Des de la Plataforma de Centres de Salut han considerat "inadmissible" que l'auxiliar d'infermeria contagiada fos atesa al seu centre de salut i "compartís sala d'espera amb altres pacients". "Ens pensàvem que s'havia dissenyat un protocol estricte de seguiment dels sanitaris que van atendre el missioner, i que els que tinguessin algun símptoma no anirien a cap centre de salut ni servei d'urgències, ni se'ls traslladaria en una ambulància convencional", ha afirmat el portaveu del col·lectiu, Paulino Cubero.

La malalta evoluciona bé

Mentrestant, l'auxiliar d'infermeria està estable i evoluciona favorablement a la unitat de malalties infeccioses de l'Hospital Carlos III. La pacient ha començat a rebre un tractament amb sèrum hiperimmune procedent, probablement, de Paciencia Melgar, la monja que va contreure la malaltia a l'Hospital Saint Joseph de Monròvia, on treballava amb el primer missioner espanyol, i que es va curar. El tractament amb aquest sèrum, que té anticossos davant la infecció, està recomanat per l'Organització Mundial de la Salut, tot i ser d'eficiència no provada.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut