Palma

La infanta Cristina baixa del cotxe i es mostra somrient davant les càmeres a l'entrada dels Jutjats de Palma

La filla del rei, que declara en qualitat d'imputada, ha baixat la rampa d'accés amb cotxe, ha recorregut uns metres a peu i ha saludat breument els periodistes congregats abans d'entrar a l'edifici.

El jutge Castro vol esbrinar si es va beneficiar a través de l'empresa Aizoon dels diners presumptament il·lícits procedents de l'Institut Nóos.

La defensa no ha revelat si respondria a totes les preguntes.

RedaccióActualitzat

La infanta Cristina declara des de les 10 del matí al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma en relació al "cas Nóos". Per primer cop a la història d'Espanya, una filla del rei declara com a imputada en un jutjat. Ho fa per presumpte delicte fiscal i blanqueig de capitals a través de la societat Aizoon.

Segons les investigacions judicials, la infanta formava part de l'entramat que va desviar diners públics per a despeses privades. El jutge la interroga per decidir si ha d'anar a judici o si arxiva la causa en un cas que ha sacsejat la imatge de la monarquia espanyola.

No s'amaga de les càmeres

La declaració de la infanta Cristina pel "cas Nóos" ha despertat la màxima expectació a Palma i tothom estava pendent del moment en què havia d'entrar al jutjat. La filla del rei tenia autorització per fer-ho en cotxe però ha optat per donar la cara i no defugir les càmeres que l'esperaven.

Molt atents a aquesta arribada han estat els gairebé 400 periodistes de 90 mitjans de comunicació acreditats. La meitat havien estat autoritzats a situar-se a la rampa per poder prendre imatges i veure en primera fila el moment en el qual la filla del rei accedia a l'edifici, un moment històric que càmeres i fotògrafs han lluitat per immortalitzar-lo el millor possible.

El vehicle amb què ha arribat s'ha acostat a la porta dels Jutjats i la infanta ha recorregut uns metres a peu fins accedir a l'edifici. Abans d'entrar-hi ha somrigut i ha saludat breument els nombrosos periodistes que es congreguen als jutjats.

No hi haurà cap més testimoni gràfic de la declaració ja que només s'enregistrarà en àudio i s'han prohibit mòbils, tauletes digitals i ordinadors portàtils tant a la sala on declararà com a tot l'edifici dels Jutjats.

La defensa, preparada

La infanta anava acompanyada d'un dels seus advocats, Miquel Roca, i allà els esperava l'altre lletrat de la defensa, Jesús María Silva, que l'ha saludat amb una encaixada de mans. A preguntes dels periodistes, Silva ha dit "Tot preparat" però no ha revelat si la infanta respondria totes les preguntes i s'ha limitat a afirmar: "Això ja ho veurem".

Abans de la infanta, havien arribat el jutge José Castro, els fiscals Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán i altres lletrats de la causa. L'advocada del sindicat Manos Limpias, acusació popular en el cas, creu que la declaració serà "un mer tràmit" ja que es produeix en el marc d'un procediment on, segons ella, "han ocorregut coses inèdites, amb una Fiscalia que preventivament demana la desimputació d'algú sense que se l'hi hagi demanat".

I a l'exterior...

Els habitants de Palma viuen el ressò mediàtic de la notícia entre la curiositat i la indignació. Alguns, en canvi, en treuen profit per fer visibles les seves reivindicacions, entre ells simpatitzants republicans amb banderes republicanes i comunistes.

La policia ha convertit en un fortí els voltants de l'edifici, situat en una de les principals artèries de Palma. Més de 200 agents mobilitzats, clavegueres tapades, cotxes retirats, controls i un cordó de seguretat de 200 metres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut