La indústria farmacèutica lamenta la falta de col·laboració amb l'administració durant la pandèmia: "No hi ha confiança"

Actualitzat

ACN Barcelona.-La indústria farmacèutica creu que el grau de col·laboració entre empreses i administració durant la crisi de la covid-19 a Catalunya no ha estat suficient. "No hi ha hagut confiança", ha assenyalat el conseller delegat de Roche a l'Estat, Jaime Vives, durant una xerrada organitzada aquest dijous per l'associació Sant Cugat Empresarial. En la trobada -que ha comptat amb la participació de directius de Grifols, Ferrer, Boehringer Ingelheim i Palex Medical-, els ponents també han defensat que l'alliberament de patents no incrementarà la producció de vacunes i han fet una crida a les diferents administracions perquè deixin de "posar obstacles" a la innovació.

Per la seva banda, el conseller delegat de Ferrer, Mario Rovirosa ha explicat que, a l'inici de la pandèmia, el llavors president de la Generalitat, Quim Torra, va proposar la creació d'un equip de treball per fer front a la pandèmia. Aquest equip també havia de comptar amb la participació del sector farmacèutic, però la idea finalment va quedar a l'aire. "Està clar que no som els únics, però també és evident que som part de la solució", ha comentat el directiu. En aquest sentit, Rovirosa ha demanat a l'administració que faciliti la feina al sector per tal que Catalunya pugui dependre en menor mesura d'altres països.El conseller delegat del grup Palex, Xavier Carbonell, també ha fet declaracions en la mateixa línia. "Està molt bé que la Seat faci respiradors, però nosaltres estem acostumats a comprar-se cada setmana", ha dit. "Ens tenen oblidats", ha subratllat el directiu, tot i que també s'ha mostrat optimista pel que fa a un canvi d'actitud de les diferents administracions arran de la pandèmia.Alliberament de les patentsL'altra tema estrella que s'ha tractat durant la xerrada ha estat l'alliberament de patents de les vacunes contra la covid-19, una mesura que va proposar la setmana passada el president dels Estats Units, Joe Biden. Pel vicepresident d'innovació de Grifols, José Terencio, l'alliberament de les patents "no tindrà un impacte significatiu". "L'important és tenir més fàbriques o poder produir més vacunes", ha assenyalat.Carbonell ha defensat la mateixa postura fent un símil amb el sector de l'automòbil. "Si tu expliques a una empresa com es fa un cotxe, pot sortir més o menys bé, però es necessita una experiència al darrere perquè et surti igual", ha apuntat. Per altra banda, Rovirosa ha destacat que no totes les empreses privades reben subvencions públiques per desenvolupar medicaments i ha recordat que desenvolupar vacunes suposa grans inversions.

Anar al contingut