La cúpula d'Abengoa, durant el judici
La cúpula d'Abengoa, durant el judici

La indemnització milionària de l'expresident d'Abengoa és legal, segons l'Audiència

Va rebre més d'onze milions d'euros poc abans que l'empresa demanés preconcurs de creditors

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha absolt l'expresident d'Abengoa, Felipe Benjumea, dels presumptes delictes relacionats amb la indemnització milionària que va rebre abans que l'empresa entrés en preconcurs de creditors.

L'any 2015, es va formalitzar la sortida de l'empresa d'energies renovables del seu president, Felipe Benjumea, i del seu director general, Manuel Sánchez Ortega. Les clàusules dels seus contractes incloïen indemnitzacions per cessament anticipat d'11,4 milions d'euros per al primer i de 4,4 milions d'euros per a Sánchez.

Per al fiscal, no tenien dret a aquestes indemnitzacions, que, a més, no es corresponien amb la situació per la qual passava l'empresa d'energies renovables. Poc després, Abengoa va haver d'acollir-se a un preconcurs de creditors. Per això demanava el retorn dels diners i penes de 5 anys de presó per a Benjumea i de 4 anys i 3 mesos de presó per a Sánchez Ortega. En el judici estaven acompanyats dels tres consellers que van autoritzar el pagament i per als quals es sol·licitaven tres anys i mig de presó.

Però l'Audiència els ha absolt a tots cinc. Segons la sentència, les indemnitzacions s'adeqüen a la normativa legal i contractual existent. La Secció Quarta Penal també recorda que van comptar amb el corresponent assessorament tècnic i que hi va haver la "posterior aprovació pel consell d'administració".

Precisament, afectats per la crisi d'Abengoa, entre altres, molts petits accionistes, van interposar una demanda contra els membres i exmembres del consell d'administració, entre els quals hi havia l'eurodiputat socialista Josep Borrell, per falsedat documental societària. El mes de març, l'Audiència els va retirar la condició d'investigats i es va centrar en les demandes contra l'expresident i l'ex-director general, que ara han estat absolts.

La multinacional andalusa Abengoa havia dut a terme durant anys un gran creixement per Amèrica i Europa mitjançant crèdits de bancs. En cert moment va haver d'aturar la seva política d'expansió i va buscar una sortida amb fons d'inversió per retornar els diners que devia a les entitats bancàries.

Finalment, el mes d'agost del 2016 va aconseguir un acord amb fons d'alt risc -anomenats també "fons voltor"- per obtenir 1.700 milions d'euros que havien de servir per dinamitzar l'empresa i refinançar el deute. Els creditors acceptaven una quitança del 97%

Abengoa va arribar a comptar amb uns 30.000 treballadors, però es va desprendre de més de la meitat de la plantilla. L'any 2016 va presentar unes pèrdues de 7.629 milions d'euros, un rècord per a una entitat espanyola no financera.

 

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut