La incidència de la Covid a les residències multiplica per sis la de la resta de població

La incidència de casos acumulada dels últims 14 dies en les residències és de 1.307 contagis per cada 100.000 habitants, mentre que a la població és de 202

RedaccióActualitzat

Tal com va passar al començament de la pandèmia, aquesta segona onada torna a atacar principalment la gent gran i, sobretot, les residències. Si comparem la incidència de casos acumulada dels últims 14 dies, es veu molt clar. A la població és de 202 casos de Covid per cada 100.000 habitants. A les residències, en els últims 14 dies s'han detectat 1.307 contagis per cada 100.000 interns. Això és 6 vegades més.
 

 

La tendència a les residències va a la baixa, com a la resta del país. Fa dues setmanes la incidència acumulada era de 1.901,97 i fa set dies, de 1.611,47.

La positivitat (el nombre de proves diagnòsiques amb PCR o tests d'antígens que donen positiu) també és major que a la resta del país. Ara se situa en un 6'19, més de dos punts per sobre de la resta de la població (3,9%).

I els brots no s'aturen. Aquest diumenge s'ha sabut un nou brot en un centre a Sant Joan de les Abadesses que se suma a un altre de Cervera. 

A Cervera, a la Segarra, la residència afectada és la de Mare Janer de Cervera, amb un brot que, segons les darreres dades de la Paeria, afecta 24 dels 53 interns i 5 dels 40 treballadors del centre. De moment, l'evolució dels positius és lleu i molts no presenten símptomes, malgrat que la Paeria alerta que "cal estar amatents en el desenvolupament de la infecció". Els 24 residents positius estan aïllats en una zona del geriàtric que s'ha habilitat, mentre que la resta estan confinats a les seves habitacions per impedir possibles contagis. Els Bombers de la Generalitat estan donant suport en les tasques de desinfecció.

A Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, un brot de coronavirus afecta deu usuaris i quatre treballadors de la residència Emma. Un dels afectats ha acabat morint i a tres més se'ls ha traslladat a la residència Orpea de Girona, que dona suport a aquells centres que ho necessiten. En total, al geriàtric Emma hi ha 52 avis que hi viuen. El nombre d'infectats podria créixer, ja que hi ha diversos avis pendents de fer-se la prova PCR però que ja han començat a presentar símptomes de patir la malaltia. El centre ja ha pres les mesures de seguretat pertinents per evitar més contagis i ha aïllat els treballadors infectats. Es tracta del tercer brot en una residència del Ripollès en aquesta segona onada.
 

La residència Fiella de Tremp
La residència Fiella de Tremp

La pitjor situació és a Tremp, on en les últimes hores hi ha hagut tres defuncions més i ja són 49 els residents amb Covid que han mort. Això suposa gairebé el 35% dels 142 residents que hi havia a la residència abans que esclatés el brot. Ara mateix, encara hi ha 85 positius, 13 dels quals estan ingressats a l'Hospital de Tremp. La fiscalia investiga la gestió en aquesta residència.

 

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials considera que les residències tenen dificultats per frenar els contagis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Residències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut