Brussel·les

La implantació de banda ampla a Espanya segueix per sota de la mitjana europea

La introducció de les tecnologies de banda ampla, com l'ADSL o el cable, millora a Espanya, però encara continua per sota de la mitjana europea i lluny del 30% que Brussel·les aspira assolir el 2010. És una de les conclusions de l'informe anual de les telecomunicacions de la Comissió Europea, que apunta la necessitat de fomentar la inversió en el sector de les telecomunicacions i obrir el mercat a la competència.

Actualitzat
Cada dia, cinquanta mil llars europees contracten una connexió a internet de banda ampla. Només el 2007, es van donar d'alta dinou milions de clients a tota la Unió Europea, i la mitjana dels 27 ja s'acosta a la dels Estats Units. A l'estat espanyol, durant la implantació de l'ADSL va passar del 15% al 18,3%. Una bona embranzida, tot i que encara està 2 punts per sota de la mitjana comunitària, que és del 20%.

El líder mundial és Dinamarca amb un 35,6% de penetració d'internet. Països com França superen lleugerament la mitjana europea, que és del 20%. Molt més lluny queden els països de l'ampliació. L'últim, Bulgària, amb només un 7,6% de llars connectades.

Però la Comissió vol millorar aquestes dades i aconseguir que el 30% de les llars europees estiguin connectades d'aquí a un parell d'anys. Segons la comissària europea de la Societat de la Informació, Viviane Reding, "si no tenim banda ampla per a tothom en un país determinat, a curt termini veurem efectes negatius a tota l'economia".

Brussel·les considera que el domini dels antics monopolis, com Telefónica, estan provocant la lentitud de la introducció de l'ADSL o el cable. Pel que fa a la telefonia mòbil, la reforma que ha proposat la Comissió pretén que es pugui canviar d'operador en només un dia. En el cas espanyol la mitjana són cinc. Brussel·les, valora positivament l'entrada al mercat espanyol de nous operadors virtuals però lamenta el creixent nombre de queixes d'usuaris per falta d'accés a la telefonia fixa.
Anar al contingut