La immortalitat i el lliure albir, "reptes matemàtics" per resoldre les pròximes dècades
L'Institut de Ciències Matemàtiques de Londres ha fet un llistat dels principals "reptes matemàtics"

La immortalitat i el lliure albir, "reptes matemàtics" per resoldre les pròximes dècades

Una institució britànica proposa una nova llista dels principals problemes científics pendents de solució

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'agost de l'any 1900 el matemàtic alemany David Hilbert va plantejar una llista dels 23 problemes matemàtics sense solució que considerava que eren els més importants en aquell moment.

Ho va fer durant el II Congrés Internacional de Matemàtics, celebrat a París, i aquesta llista es va convertir en un referent i un al·licient per al gruix de matemàtics.

El cert és que en les següents dècades la majoria d'aquells problemes es van anar resolent totalment o parcialment, mentre que alguns continuen sense solució.

Ara l'Institut de Ciències Matemàtiques de Londres, el LIMS, ha fet una nova llista també de 23 "reptes matemàtics" que volen "abordar els problemes més durs" de la ciència actual.

"Hem fet una llista dels 23 reptes matemàtics més importants, que recorda als científics que han d'apuntar alt."

 

 


No només matemàtiques

El cert és que els problemes de la llista van molt més enllà de les matemàtiques i entren de ple en disciplines com la biologia o la física. Sense anar més lluny, el primer és aconseguir una "teoria de tot".

Altres freguen la filosofia, perquè pretenen abordar assumptes com la immortalitat, el lliure albir o el comportament virtuós, però els autors asseguren que tots exigeixen solucions matemàtiques:

"Les matemàtiques són el llenguatge de la ciència, i en depenen els avenços científics més transformadors."

La motivació més immediata del LIMS és donar feina a un organisme creat recentment pel govern britànic: l'Agència de Recerca i Invencions Avançades, l'ARIA.

Per escollir els reptes els responsables del LIMS han explicat que van consultar 23 investigadors de prestigi d'arreu del món i que van organitzar un simposi específic.

Després de tot això, el centenar de reptes candidats que van recopilar van quedar reduïts als 23 de la llista, tot imitant la llista de Hilbert.


Superar la física quàntica

Segons han assegurat, han escollit els que tenen possibilitats d'aconseguir resultats i han intentat buscar l'equilibri entre els reptes més concrets i altres de més especulatius i indefinits.

El cert és que l'ambició de la llista és enorme: com a exemple, trobar la "teoria del tot" suposaria superar la incompatibilitat entre la relativitat i la física quàntica, un problema amb el qual els físics es barallen des de fa més d'un segle.

El repte número 13 és el que planteja trobar una formulació matemàtica i física del lliure albir, problema que s'ha intentat resoldre vinculant-lo amb fenòmens quàntics.


L'envelliment i la immortalitat

I el número 23 proposa descobrir per què els éssers vius envelleixen, si és una necessitat de la termodinàmica o de la selecció natural, i si la immortalitat és factible.

En la mateixa línia, el número 3 proposa elaborar una teoria física de la vida per establir quines bases termodinàmiques fan possible l'autoreplicació i l'adaptació dels éssers vius.

I el número 10 planteja trobar "el sistema operatiu de la vida", saber quines són les lleis físiques que regulen el processament de la informació continguda als gens.

Intel·ligència artificial i matemàtica pura

Tres -el 8, el 18 i el 20- estan directament relacionats amb la intel·ligència artificial i plantegen resoldre alguns dels problemes que impedeixen que sigui realment intel·ligent.

Altres, com els números 2, 7, 11 i 21, són purament matemàtics, com la hipòtesi de Riemann, un dels pocs de la llista de Hilbert que no s'han resolt i que aquesta recupera.

En tot cas, l'ambició dels autors de la llista és convertir-la en un referent similar a la de Hilbert, un propòsit que s'ha intentat diverses vegades durant el segle XX, la majoria amb resultats magres.

L'Institut de Ciències Matemàtiques de Londres ha fet un llistat dels principals 'reptes matemàtics' (Flickr - aguayo_samuel)

 

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut