La Foto de l'Any pel World Press Photo capta un noi recitant un poema en una protesta al Sudan (Yasuyoshi Chiba/France-Presse)
La Foto de l'Any pel World Press Photo capta un noi recitant un poema en una protesta al Sudan (Yasuyoshi Chiba/France-Presse)

La imatge d'una poesia en les protestes al Sudan guanya el World Press Photo

El català Ricard Garcia Vilanova, tercer premi en la categoria de notícies per la foto d'una protesta a Bagdad

Actualitzat

Enmig de les protestes contra el govern del Sudan, un noi recita un poema reivindicatiu mentre l'il·luminen amb els mòbils. És la imatge del fotògraf japonès Yasuyoshi Chiba considerada la Foto de l'Any pel World Press Photo, que ha arribat a la 63a edició.

Va ser captada el 19 de juny del 2019 a Khartoum per a l'agència France-Press i il·lustra el clam del poble per un govern democràtic i contra la repressió. El moviment prodemocràcia va aconseguir finalment un acord amb els militars el 17 d'agost.

Yasuyoshi Chiba, establert a Nairobi, en té aquest record:

"Aquest moment va ser l'única protesta pacífica que em vaig trobar durant l'estada. Vaig sentir la seva solidaritat invicta com brases que cremen i es tornen a encendre."

El jurat ha destacat que, en els temps que corren, "on hi ha molta violència i molts conflictes", han distingit una imatge que "inspira la gent". "Veus un jove que no dispara ni llança cap pedra, sinó que recita un poema", ha explicat Lekgetho Makola, un dels integrants del jurat.
 

El barceloní Ricard Garcia Vilanova, tercer

El fotoperiodista barceloní Ricardo Garcia Vilanova guanya el tercer premi del World Press Photo en la categoria de notícies per aquesta imatge de la revolució Tishreen a Bagdad.

La foto premiada de Ricard Garcia Vilanova es titula
La foto premiada de Garcia Vilanova es titula "Manifestant inconscient durant la revolució Tishreen" (Ricard Garcia Vilanova) 

 

La imatge mostra un manifestant que n'ajuda un altre que ha quedat inconscient després que les autoritats llancessin gasos lacrimògens durant una protesta.

 

Algèria, a la Història de l'Any

El World Press Photo ha premit com a Història de l'Any Kho [germà], la gènesi d'una revolta, del fotògraf francès Romain Laurendeau. El projecte parla de com la joventut algeriana ha aconseguit inspirar la resta de la població donant lloc al moviment de protesta més gran al país en dècades.

En la imatge que ha seleccionat el jurat es veu un senyor gran assegut en una escala a Bab el-Oued, a Alger, el maig del 2014, mentre baixa una dona amb Niqab.

Una de les imatges d'Algèria de la sèrie de Romain Laurendeu premiada (Romain Laurendeau)
Una de les imatges d'Algèria de la sèrie de Romain Laurendeu premiada (Romain Laurendeau)


El premiat ha explicat què li va cridar l'atenció del moviment:

"Era impossible que una part de mi no es reconegués en aquesta joventut. Són joves però estan cansats de la situació i només volen viure com qualsevol altra persona."

Laurendeau, que es va haver sotmetre a un trasplantament de còrnia el 2009 per una malaltia degenerativa de l'ull, ha treballat a França, el Senegal, Algèria, Palestina i Israel.

El jurat ha destacat la gran qualitat de les imatges i que s'aproximen a la gent sense prejutjar.

 

En aquesta publicació d'Instagram podeu veure els premiats en el World Press Photo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

El World Press Photo ja té guanyadors! El català Ricard Garcia Vilanova és un dels premiats. ​ ​1. Enmig de les protestes contra el govern del Sudan, un noi recita un poema mentre l'il·luminen amb els mòbils. Yasuyoshi Chiba, @yasuyoshi_chiba, Agence France-Presse. Millor Foto de l'Any ​ ​2. Una dona amb un paraigua, símbol de la protesta, durant les manifestacions a Hong Kong el primer dia que la policia va disparar als ciutadans. Nicolas Asfouri, Agence France-Presse. Primer Premi de Notícies (història) ​ ​3. Un grup de dones porta orangutans orfes al bosc per ensenyar-los a pujar als arbres, a Indonèsia. Alain Schroeder, @alainschroeder, National Geographic. Primer Premi de Natura (història) ​ ​4. El dolor dels familiars de les víctimes del vol d'Ethiopian Airlines ET302, estavellat a Etiòpia. Mulugeta Ayene, Associated Press. Primer Premi d'Actualitat (història) ​ ​5. Els bombers lluiten contra un incendi a Brentwood, a Califòrnia. L'any passat es van cremar més de 80.000 hectàrees en aquest estat nord-americà. Noah Berger, Associated Press. Segon Premi de Medi Ambient ​ ​6. Un manifestant n'ajuda un altre que ha quedat inconscient després que les autoritats llancessin gasos lacrimògens durant una protesta a Bagdad, a l'Iraq. Ricard Garcia Vilanova. Tercer Premi de Notícies ​ ​7. Kawhi Leonard, dels Toronto Raptors, fa la cistella guanyadora just quan sona la botzina en el setè partit de les semifinals de la Conferència Est de l'NBA. Mark Blinch, @mblinch, NBAE. Primer Premi d'Esports ​ ​8. Estudiants protesten contra les polítiques del govern d'Algèria. Farouk Batiche, Deutsche Presse-Agentur. Primer Premi d'Actualitat ​ ​9. Als Estats Units, entre 5.000 i 10.000 tigres viuen en captivitat. Kevin Antle i el seu equip es fan fotos amb els tigres que fan servir en el seu espectacle. Steve Winter, @stevewinterphoto, National Geographic. Segon Premi de Temes Contemporanis (història) ​ ​10. Les Gaseles de Gouandé són un dels 16 equips de futbol femení de Benín. Forma part d'un projecte per donar més autonomia a les dones i lluitar contra els matrimonis infantils. Olivier Papegnies, @olivierpapegnies. Segon Premi d'Esports (història) ​ ​#WPPh2020 @worldpressphoto

A post shared by 324cat (@324cat) on

 

 

 

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicacióFotografia
Anar al contingut