El trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Mercè
El trasllat de la imatge de la Mare de Déu de la Mercè

La imatge de la Mare de Déu de la Mercè tornarà a la basílica el 24 de setembre després d'un procés de restauració

Actualitzat

ACN Barcelona - La imatge restaurada de la Mare de Déu de la Mercè tornarà dissabte 24 de setembre a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè de Barcelona. L'Arquebisbat de Barcelona ha restaurant la figura original al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya en col·laboració amb la Generalitat. Segons han explicat en un comunicat, la imatge de fusta del segle XIV recupera la "silueta original" després de 9 mesos de restauració. En concret, els treballs de restauració han retirat capes de policromia i daurats, s'ha netejat a fons la peça i s'han retirat elements "moderns i estranys" que inclinaven la imatge cap endavant i li donaven "inestabilitat".

La intervenció va arrencar amb una exploració exhaustiva de la imatge. La talla gòtica del segle XIV es va sotmetre als estudis realitzats per un equip multidisciplinari format per historiadors, químics i restauradors que inicialment van realitzar una documentació sobre la imatge i l'entorn que han condicionat el seu estat de conservació actual. També es van dur a terme analítiques de la composició i morfologia del seu estrat pictòric per conèixer més a fons quins materials la componien, la seva estructura i quines intervencions havia sofert.

El procés de restauració ha consistit en tractar l'atac actiu de xilòfags i la fixació dels aixecaments de la capa de policromia i daurada. Es va realitzar una neteja a fons que va permetre obtenir un "bon estat de conservació i una bona qualitat tècnica d'execució".

En aquest procés s'ha restaurant el color original de la peça i s'han retirat els els nombrosos retocs que s'han realitzat en època moderna, executats amb diferents tècniques pictòriques. També es va enretirar la base i tots els elements metàl·lics que la subjectaven a la talla original. "Són elements estranys i moderns que han perdut la seva funcionalitat i no formen part de l'originalitat de l'obra. Inclinaven la imatge cap endavant, li donaven inestabilitat a l'estructura de construcció interna i li afegien un pes innecessari", han explicat. "Eliminant tots aquests elements s'ha recuperat la silueta original de la talla de fusta del s XIV", han aplaudit.

La neteja amb l'eliminació dels retocs en la cara de la Verge i a les mans va posar al descobert un cop en el front de la Mare de Déu amb pèrdua de suport i reomplert amb massilla. Un impacte produït durant la Guerra Civil. També han sortit a la llum nombroses ratllades en la zona del coll i l'escot provocades per les joies i petits forats fets per les agulles que subjectaven els vestits de roba d'aquesta imatge.

L'escultura de la Mare de Déu de la Mercè és una talla de fusta policromada i daurada, d'època gòtica (ca.1361), l'autoria de la qual s'atribueix a Pere Moragues, escultor, arquitecte i orfebre barceloní.

En els últims 100 anys només havia estat restaurada dues vegades (1939 i 1989) i, fins mesos enrere, la imatge presentava diversos aixecaments i pèrdues de les capes de preparació i pictòriques, a més de la pols ambiental i contaminació.

Anar al contingut