Un agent xinès tiba el periodista en ple directe, mentre la presentadora s'ho mira incrèdula des del plató
El periodista va haver d'interrompre la connexió en directe per explicar la cerimònia inaugural (NOS)

La imatge de la censura als JJOO de Pequín: tallen un periodista en ple directe

El COI ho atribueix a un cas aïllat i assegura que els atletes i els mitjans de comunicació poden parlar lliurement dins del recinte olímpic

RedaccióActualitzat

El Comitè Olímpic Internacional considera un "fet aïllat" la insòlita imatge d'un responsable de seguretat xinès utilitzant la força per interrompre la connexió en directe d'un periodista neerlandès.

El corresponsal en qüestió, Sjoerd den Daas, es disposava a explicar com havia estat la cerimònia d'obertura dels Jocs a la capital xinesa quan uns homes el van envoltar i un d'ells el va arrossegar a la força.

Un altre agent de seguretat va aconseguir tapar la càmera mentre el periodista intentava continuar la crònica. Finalment, l'emissora va haver d'interrompre la connexió, davant l'evident estupefacció de la conductora i dels espectadors de l'informatiu de divendres al vespre de l'emissora pública holandesa NOS.

La imatge ha fet la volta al món i, com recorda el corresponsal de TV3 a la Xina, Francesc Canals, és una mostra del que es troben dia a dia els periodistes en aquell país. Quan no es veu, explica Canals, és perquè ni tan sols s'ha pogut arribar a muntar la càmera.


El COI es justifica

Conscient del rebombori generat, el Comitè Olímpic Internacional ha intentat sortir al pas assegurant que es tracta d'un "fet aïllat" i que no afectarà les informacions que puguin preparar els periodistes desplaçats als Jocs de Pequín.

"Òbviament, hem estat en contacte amb el NOS, l'emissora estatal, i considerem que va ser una circumstància desafortunada", ha assegurat el portaveu del COI, Mark Adams, que considera que hi va haver un "excés de zel" i que la connexió es va poder reprendre al cap de poca estona.

La cadena, però, ha negat que els hagi contactat ningú de l'organisme internacional. "Ni la direcció de NOS, ni els editors en cap de Notícies i Esports, la direcció del nostre equip olímpic a Pequín o el nostre corresponsal no han parlat amb ningú del COI sobre l'incident", ha explicat un portaveu de NOS.

Den Daas, que és corresponsal de la cadena a la Xina, ha explicat que aquesta no era la primera vegada que es trobava en una situació com aquesta. "En les últimes setmanes la policia ens ha obstaculitzat o impedit la feina tant a nosaltres com a diversos companys estrangers mentre denuncien temes relacionats amb els Jocs", ha dit a Twitter.

El periodista també explica que al braçalet de l'home que el va empènyer hi deia "voluntari de seguretat pública", però no es va identificar ni els va saber dir què estaven fent malament.

El COI havia insistit els últims mesos que els acords signats amb els amfitrions xinesos incloïen que tots els participants, inclosos els atletes i els mitjans de comunicació, podrien parlar lliurement dins del recinte olímpic, d'on no poden sortir per motius sanitaris.

"Aquestes coses passen i crec que és un fet puntual. Espero que sigui puntual i us assegurem que dins del recinte podreu continuar amb la vostra feina", ha assegurat el portaveu olímpic.

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsLlibertat de premsa
Anar al contingut