La igualtat de gènere i l'alimentació dels adolescents, a les competències bàsiques

Més de 75.000 alumnes de 4t d'ESO comencen les proves de competències bàsiques

RedaccióActualitzat

Un total de 75.132 alumnes de 4t d'ESO de 1.082 centres educatius arreu de Catalunya han començat aquest dimecres les competències bàsiques, un seguit de proves d'assignatures troncals que s'allargaran fins dijous.

Estava previst que aquests exàmens comencessin dimarts passat, però la convocatòria de vaga per part del Sindicat d'Estudiants va forçar la Generalitat a ajornar-les fins dimecres.

Les proves que els alumnes han realitzat corresponen a les assignatures de llengua estrangera, àmbit tecnològic i aranès –a la Vall d'Aran–. I queden per dijous els tests de llengua catalana, llengua castellana i matemàtiques.

Al test d'anglès, en la part de comprensió lectora, el tema que s'havia de valorar era la igualtat de gènere, així com un article sobre el rècord de visitants al Saló del Manga l'any 2017.

A la prova de francès, un dels escrits de comprensió lectora parlava sobre l'orquestra d'una favela brasilera. Finalment, pel que fa a l'examen d'alemany, textos tractaven sobre l'alimentació dels adolescents i sobre els noms que es posen als nadons.

Segons la Generalitat, aquestes proves –que compleixen vuit anys– només són un diagnòstic del nivell dels alumnes en acabar el període d'ensenyament de l'ESO, i en cap cas corresponen a la superació o no d'aquesta etapa.

Així mateix, aquest any el Departament d'Ensenyament ha introduït una millora en el sistema de correcció: les preguntes tancades tindran un full de resposta a part per poder-les corregir de forma automàtica i agilitzar així tot el procés. Les preguntes de resposta oberta, però, es continuaran corregint a mà.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha cridat els alumnes a boicotejar aquestes proves: "L'educació no és una competició. Estudiant, participa del boicot!"

 

Proves a primària

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat també té programades les competències bàsiques per als alumnes de 6è de primària. Aquest any, les proves tindran lloc entre el 7 i el 9 de maig.

D'altra banda, aquest curs s'ha substituït l'avaluació diagnòstica de tercer de primària per una prova pilot a 2n de primària, que faran prop de 2.000 alumnes entre el 13 i el 31 de maig.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut