La humitat fa molt més perillosa la calor: creen una eina per calcular el nivell de risc

Cada vegada hi haurà més onades de calor, i la primavera i l'estiu es continuaran avançant, amb projeccions esfereïdores per a alguns punts de la península Ibèrica

RedaccióActualitzat

Dues onades de calor el 2019 van provocar uns 1.500 morts a França, mentre que a Espanya només va haver-hi 21 víctimes mortals, malgrat que hi va haver temperatures més altes.

El motiu és que a França la humitat es va afegir a la calor, i va convertir l'onada en molt més perillosa per a les persones, perquè la humitat alta fa que suem menys, i així ens refresquem menys.

Les onades del 2019 les ha estudiat un equip de l'Institut de Salut Global de Barcelona, l'ISGlobal, liderat per la investigadora Ivana Cvijanovic, que reclama que s'alerti els ciutadans quan això passa:

"El que encara falta és que els índexs de calor es comuniquin a la població de manera regular, com es fa tradicionalment amb les temperatures."


La humitat pot fer pujar a 60 ºC l'índex de calor

Per contribuir a facilitar-ho, l'ISGlobal ha creat una eina en línia, una calculadora de l'índex de calor que amb les dues dades, la temperatura i la humitat, mostra el risc que comporta per a la salut.

Per exemple, amb una temperatura de 33 graus i una humitat del 35%, calcula un índex de calor de 33 graus, però amb la mateixa temperatura i una humitat del 80%, l'índex puja a 60 graus, extremadament perillós.

 

Amb més humitat a l'ambient suem menys perquè la suor triga més a evaporar-se, el cos no pot suar tant, i això invalida el mecanisme natural que ens permet baixar la temperatura del cos que és la suor.


"La calor ja és el nostre enemic"

El problema és que hi ha diversos protocols i eines per calcular l'índex de calor, i per això la recerca de l'ISGlobal reclama que s'arribi a un consens perquè n'hi hagi un de sol que es faci servir a tot arreu.

Cvijanovic ho considera urgent, perquè les onades de calor seran cada vegada més freqüents i, per tant, els riscos mortals que comporten també:

"La calor ja és el nostre enemic. Què farem per protegir-nos davant d'un avís de perill? És crucial que els serveis públics tinguin una resposta d'emergència que marqui clarament què hem de fer."

La recerca de l'equip de Cvijanovic l'ha publicada aquest dijous la revista científica Nature amb el títol "Importància de la humitat per a la caracterització i comunicació de condicions perilloses d'onada de calor".

 

De dues onades de calor cada any a 6

Són onades de calor que, tal com estem vivint aquests dies, ja no es concentren a l'estiu, sinó que s'han estès a la primavera i a la tardor, com destaca Marc Prohom, del Servei Meteorològic de Catalunya:

"L'any passat, a finals de maig, ja vam tenir un pic molt fort de calor, enguany també el tenim, no serà tan fort però és més avançat. A mitjans de segle XX teníem una o dues onades de calor cada any, ara estem al voltant de sis."

I no només les onades de calor, també l'estiu sencer arriba cada vegada més d'hora: cada dècada que passa s'avança una setmana, de manera que en 50 anys ha guanyat un mes a la primavera.

Projeccions esfereïdores per a finals del segle XXI

I les previsions per al futur són encara més preocupants: Dominic Royé, de la Fundació per a la Investigació del Clima, la FIC, ha calculat que a finals de segle XXI a punts d'Andalusia gairebé tots els dies de l'any poden arribar a estar per sobre dels 30 graus:

 

Segons Royé, Catalunya encara quedarà lluny d'aquestes xifres, però de tota manera la tendència és que l'estiu continuarà guanyant terreny a la primavera:

"En el cas de Barcelona habitualment esperàvem un primer dia amb 30 graus a principis de juliol, i a mitjans de segle XXI això pot ser a mitjans de juny, i a finals de segle a finals de maig de mitjana."

Continuarà havent-hi glaçades i seran més perjudicials

Malgrat tot, Marc Prohom alerta que aquest augment de les temperatures no impedirà els episodis puntuals de fred, que potser no afectaran gaire les persones, però que poden ser molt perjudicials per a l'agricultura:

"Com que la calor és més freqüent, les plantes avancen la floració i quan hi ha una glaçada al mes de març, que fa 30 anys no passava res, ara fa més mal perquè totes les plantes avancen la floració i per tant té uns impactes més negatius."

En definitiva, amb 5 onades de calor més cada any que a mitjans del segle XX, cada vegada està més clar que els pitjors pronòstics que auguraven els estudis climàtics des de fa dècades ja s'estan complint.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCrisi climàticaOnada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut