L'Escola del Carme, oberta el 1927, té actualment una sola línia amb 185 alumnes (Google StreetView)
Barcelona

La històrica Escola del Carme de Sants tancarà el curs vinent per falta d'alumnes

El Consorci d'Educació garanteix la reubicació dels alumnes en altres centres que les famílies podran triar en funció de les vacants disponibles

L'escola concertada Nostra Senyora del Carme del barri de Sants de Barcelona tancarà el curs 2023-24. Segons ha comunicat al Consorci d'Educació, entre les raons principals hi ha la pèrdua d'alumnes, que fa inviable el projecte. El centre, obert des de fa 97 anys, té una sola línia amb 185 alumnes, entre educació infantil --15 a llar d'infants i 40 a infantil-- i primària, on hi ha 130 alumnes.

Segons un comunicat del Consorci, el centre fa temps que intenta trobar solucions i donar viabilitat al projecte, però "diferents casuístiques" han portat al tancament.

El centre ha anat perdent alumnat, un fet que s'ha agreujat arran de la pandèmia, però que també s'explica pel descens demogràfic. L'oferta d'escoles públiques a la zona i les insuficients instal·lacions del centre fan "inviable" el pas a la xarxa pública que havien sol·licitat. Tot plegat els ha empès al tancament aquest final de curs.

Els titulars de l'escola ja van comunicar la decisió al desembre al Consorci i aquest dimarts n'han informat les famílies.
 

Reubicació dels alumnes

El Consorci afegeix a la seva nota que "garantirà l'escolarització de l'alumnat i ja treballa en la reubicació dels alumnes" en funció de les vacants disponibles en altres centres i la voluntat de les famílies.

"Les famílies dels alumnes fins a cinquè de primària podran triar centre abans del procés de preinscripció per garantir una plaça en un centre públic o concertat de la zona o de la ciutat."

Per fer-ho, es posarà en marxa un procediment extraordinari específic, previ a la preinscripció, perquè les famílies diguin les seves preferències.

En el mateix centre s'habilitarà una unitat de suport per orientar-les i acompanyar-les.

Els alumnes de sisè, que han de canviar de centre en entrar en una nova etapa educativa, participaran en el procés de preinscripció ordinària.
 

 

Escola gairebé centenària

El centre es va fundar el 1927 de la mà d'Elena Girol. La vocació educativa d'aquesta mestra nascuda a Ronda, Màlaga, la va portar a crear l'escola al seu propi domicili i va arribar a impartir classes a la nit per als infants que treballaven durant el dia per ajudar les seves famílies.

Posteriorment, l'escola es va traslladar al passatge de la Saleta de la Sants, que actualment porta el nom de passatge d'Elena Girol, en homenatge a la fundadora. L'entrada principal és per l'avinguda de Madrid.

Segons el Consorci, el centre es va consolidar superats els anys de la Guerra Civil i va arribar a ser un referent al districte de Sants. El 1970, amb la nova llei d'educació, l'escola va passar a ser mixta i el 1982 es van ampliar els espais amb una escola d'educació infantil. 

El Consorci d'Educació ha remarcat el "reconeixement a la labor educativa que ha desenvolupat aquest centre, vinculat al barri de Sants al llarg de la seva història, i el seu compromís per una escola inclusiva".

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut