Un nen jugant amb l'"spinner"
Un nen jugant amb l'"spinner"

La història que amaga l'"spinner", l'última joguina de moda

La inventora de l'"spinner" no va renovar per 400 dòlars la patent de l'invent, creat fa 20 anys i que l'hauria fet milionària. El programa Info K n'ha explicat tots els detalls

RedaccióActualitzat

En el seu moment ho van ser les bales, les baldufes, els tazos, els furbys o els tamagochi. Van ser les joguines que tots els nens volien, fins que la majoria van acabar en un calaix. Ara, la joguina que triomfa són els "fidget spinner". Al programa Info K li han dedicat el programa d'aquest dijous per descobrir-ne les principals característiques.

L'"spinner" és un gadget senzill, que roda, roda i roda sobre un eix. L'origen científic d'aquesta joguina és el giroscopi inventat pel físic francès Leon Foucault l'any 1852. A partir d'aquesta idea, al mercat se'n venen de tot tipus: de plàstic, de metall, de mil i un colors, amb fulles de caires arrodonits o acabats amb punxa. Inclús n'hi ha alguns que brillen en la foscor, que creen atractius efectes visuals.

 

 

El preu va dels 3 euros als gairebé mil, en algunes plataformes. 

Una de les claus de l'èxit és que permet fer-hi diferents trucs: posar-se'l al nas, fer-lo girar als peus, passar-lo per sota la cama sense que pari de rodar...

 

Els "spinners" ocupen els primers 22 llocs del rànquing de jocs més venuts a Amazon. La seva popularitat és tal que, segons els comparador idealo.es -un dels comparadors de preus més destacats a Europa-, la demanda d'aquesta joguina es va disparar un 158% la darrera setmana d'abril. A Catalunya, les cerques a Google també es van disparar.

 

 

Una història carregada d'ironia

El va inventar una dona de Florida, als anys 90, però no va despertar l'interès de les multinacionals de joguines. Volia oferir una joguina contra l'estrès que tranquil·litzés els més petits, després de sentir que uns joves havien llençat pedres a un grup de policies i gent

El 2005, Catherine Hettinger no va renovar per 400 dòlars la patent de l'invent, que l'hauria fet milionària. 

 

Avui, en comptes de lamentar-se, busca reivindicar el seu primer prototip. Ha llençat una campanya de micromecenatge per aconseguir diners i vendre la seva versió online. L'anomena  l'"spinner" clàssic.

 

El "fidget spinner" va ser un hit a la Xina, abans que en molts països. I la seva capacitat de produir-ne a gran escala, a baix cost, és imbatible.

L'esclat d'aquesta moda ha estat tan important que algunes escoles, fins i tot, han optat per prohibir-los perquè asseguren que distreuen els infants; un fet que contradiu l'objectiu amb el qual es van crear.

♦ El TDAH no és un trastorn del comportament, sinó una maduració deficient del cervell

Una joguina amb efectes terapèutics?

Al "fidget spinner" se li atribueixen propietats per relaxar. I així és com es ven moltes vegades, com una joguina per ajudar a nens amb autisme o TDAH amb l'ansietat, però cap estudi ho ratifica.  

 

El "fidget spinner" és una moda. Quedarà en un calaix com han acabat els seus predecessors?

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut