La història del Wenxuan: un xinès culpa la política de covid zero de matar-li el fill

Els fets denunciats han provocat indignació a les xarxes socials i una ràpida censura del govern xinès com a resposta

RedaccióActualitzat

Tuo Shilei, el pare d'un nen de 3 anys, Wenxuan, que va morir aquest dimarts per una intoxicació de monòxid de carboni a la ciutat de Lanzhou, al nord-oest de la Xina, ha denunciat que les estrictes polítiques anticovid que hi ha en aquest país "han matat indirectament" el seu fill.

Segons ha afirmat l'home en declaracions a l'agència Reuters, la seva dona i el seu fill van patir una intoxicació de gas mentre ella cuinava. En adonar-se'n, ell va trucar a una ambulància i a la policia, però no va obtenir resposta. Mitja hora després, i veient que l'estat del seu fill empitjorava, va intentar sortir amb el petit cap a un hospital, però el personal que vigilava el recinte comunitari, sota estricte bloqueig, no els va deixar passar. Finalment, van aconseguir sortir al carrer --amb l'ajuda d'alguns veïns-- i arribar a un hospital, tot i que va ser ja massa tard.

Els controls i les zones bloquejades són continus a moltes ciutats de la Xina (Thomas Peter/Reuters)

Shilei va explicar el cas a les xarxes denunciant els retards en l'obtenció de respostes i tractaments en una ciutat que, com moltes altres a la Xina, porta mesos bloquejada per les mesures anticovid.

"No se'ns va proporcionar cap ajuda i aquesta sèrie d'esdeveniments van causar la mort del meu fill".


"Tres anys de covid van ser tota la seva vida"

La denúncia de Tuo Shilei es va difondre ràpidament per les xarxes, on va provocar enuig i indignació, sobretot a Weibo, una xarxa social xinesa semblant a Twitter. El hashtag "Tres anys de covid van ser tota la seva vida" es va convertir en tendència abans de ser esborrat per les autoritats xineses; un fet comú a l'internet xinès, molt censurat.

Al llarg d'aquests últims mesos s'han denunciat a la Xina nombrosos casos de persones que han mort per falta d'atenció mèdica a causa de les restriccions per la covid. A més, els últims dies hi ha hagut un fort malestar per alguns confinaments polèmics.

Durant el Congrés del Partit Comunista del passat octubre, el president Xi Jinping va reafirmar el compromís de la Xina amb la política de covid zero, que l'ha convertit en un cas atípic a escala mundial i que està provocant situacions tenses i bloquejos estrictes en ciutats de tot el país.

 

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut