Pla general dels actors i actrius de l'obra 'El Rescat dels Minairons' reunits fent exercicis d'escalfament abans d'un assa…
Pla general dels actors i actrius de l'obra 'El Rescat dels Minairons' reunits fent exercicis d'escalfament abans d'un assaig general. Imatge del 12 de desembre de 2019 (Horitzontal).

La història d''El Rescat dels Minairons' arriba per primer cop al teatre de la mà de 150 persones de la Seu d'Urgell

ACN La Seu d'Urgell.-Més de 150 persones de la Seu d'Urgell i de municipis del seu entorn donaran vida aquest dissabte a 'El Rescat dels Minairons', una història nadalenca similar als 'Pastorets' que, per primer cop, es representarà en format d'obra de teatre. El projecte, ideat per l'Associació Juvenil Pirineus Creatius i produït conjuntament amb l'ajuntament de la capital alturgellenca, atorga el protagonisme als Minairons, element de la mitologia pirinenca que és cada cop més popular tant entre el públic infantil com en d'altres grups d'edat. Des de l'organització, s'ha buscat fomentar, a través de l'espectacle, la unió i cohesió social dels veïns i veïnes, així com també de les persones que formen part de les diverses entitats que hi ha a la ciutat.

L'obra narra com l'Ot i la Urgell aconsegueixen "salvar" el Nadal després que el Peirot segrestés als Minairons, sense els quals el poble quedaria condemnat a la misèria i amb uns infants sense poder jugar. Tot i que tracta-se d'una història local, el seu argument "parla de temes universals", segons ha explicat el codirector d'aquesta producció, Joel Pla, que ha afegit que el projecte es va començar a gestar ara fa tres anys amb l'objectiu que la Seu d'Urgell compti amb un espectacle popular que pugui esdevenir un referent com ho són els 'Pastorets' arreu de Catalunya.A la representació hi participen més de 150 persones i gairebé la meitat de les quals ho fan com actors i actrius d'un muntatge on també hi prenen part músics, dansaires, productors, tècnics i voluntaris. La codirectora de l'obra, Dasha Lavrinienko, ha destacat que l'espectacle té un caire "intergeneracional" i que s'ha buscat "aprofitar el talent" que podien aportar cadascun dels implicats. A més, s'ha prioritzat la participació d'entitats socials i culturals de la Seu d'Urgell, com ara el Taller Claror, la comunitat islàmica, l'Escola Municipal de Música o la de Dansa.Una de les protagonistes, Ares Dalmau, ha explicat que es va quedar molt sorpresa quan li van donar el paper de la Urgell i destaca que el seu personatge és el d'una persona "decidida i madura". Per la seva banda, la Jana Planes, que encarna a l'Ot, ha dit que tot i fer de nen s'hi sent representada perquè és molt divertit i "intenta fer-se el valent". 'El Rescat dels Minairons' es basa en el conte 'El tió de la Freita', escrit per Albert Galindo i adaptat posteriorment al teatre pel guionista Agustí Franch. Des de l'organització, recomanen anar-hi vint minuts abans de l'espectacle per gaudir d'una experiència "immersiva", que els portarà a viure la història com si ells en fossin els protagonistes. Després de l'estrena d'aquest dissabte, l'obra es tornarà a representar el 28 i 29 de desembre i el 4 de gener al teatre del col·legi La Salle de la Seu d'Urgell.

Anar al contingut