Barcelona

La història de solidaritat d'uns sensesostre amb un antic treballador de Bruguera

Enric Pons té 85 anys i amb prou feines pot pagar el lloguer dels baixos on viu. Sobreviu tirant el tarot, i ara, gràcies a una insòlita ajuda

Actualitzat

Enmig de Barcelona, a tocar de la Sagrada Família, Enric Pons fa més de 50 anys que viu en un baixos del carrer Sardenya. La gentrificació dels barris més turístics de Barcelona és una realitat amb moltes cares, i la de l'Enric és una d'elles: la d'un jubilat que amb prou feines pot pagar el lloguer, però que ha trobat en uns nous veïns una solidaritat inesperada.

 


Ara té 85 anys, i el propietari de l'immoble li ha anat apujant el preu del lloguer fins a arribar a una situació crítica que no pot assumir amb la seva pensió.

"De 600 € que cobro, el que ha comprat això --jo estic de lloguer-- ja me'n cobra 530. Però estem esperant judici aviam si es pot suavitzar la cosa."

 

Li apugen el lloguer 11€ el gener

De fet, el propietari ja li ha notificat l'augment del lloguer a 541 € a partir d'aquest mes de gener.

 

 

Però mentre s'intenta trobar una solució, el seu dia a dia és difícil. Enric Pons havia treballat de colorista a l'Editorial Bruguera fins que va tancar, als anys 80. Ara sobreviu fent de tarotista, activitat a la qual es va dedicar quan es va quedar a l'atur.

I aquí és on apareix en Lagarder. Un veí que s'ha mobilitzat per ajudar-lo i ha aconseguit que el seu cas es faci viral. Lagarder Daciu ha explicat el cas de l'Enric a les xarxes i els mitjans se n'han fet ressò. En Lagarder anima els que vulguin ajudar l'Enric a comprar-li el seu llibre, "El hombre del traje pistacho".

 

 

 


Ja són uns quants que han fet cas de la seva crida i han comprar un llibre publicat per l'Enric fa uns anys. Hi explica la seva vida com a treballador de l'Editorial Bruguera i com a tarotista, sota el nom de Kheto Rigol.

"Això sempre va bé, perquè si entra alguna cosa... doncs al·leluia!"

 

 

 

 


Entre els que venen a visitar l'Enric, per comprar el seu llibre i que els el firmi, aquest dijous hi han vingut treballadors de Bruguera per coneixe'l.

 

 

 

La solidaritat dels sensesostre

En Lagarder és un veí. Però no és un veí qualsevol. És un sensesostre i un activista que ara viu a l'edifici del costat, l'antiga Casa de Cadis de Barcelona, ocupada des de fa dos mesos, amb una trentena de persones més.

"I des del primer dia s'han solidaritzat amb les persones sense llar i nosaltres també en hi hem solidaritzat, i ens donem suport mutuament. La gent ha empatitzat i s'ha sentit identificada amb la història de l'Enric; hi ha molts enrics, a Espanya."

 

 

Les persones que ocupen la Casa de Cadis i els veïns del barri han començat a ajudar-lo, ara que coneixen el cas de l'Enric, amagat darrere els vidres dels baixos on viu.

Li han arreglat la calefacció que tenia espatllada, tot i que els serveis socials li havien proporcionat ajudes i els àpats al menjador social.

 

 

L'Enric també demostra el seu agraïment als amics de la Casa de Cadis, on va cada dia.  

 

Enric Pons i Lagarder a la Casa de Cadis.

La història de l'Enric i en Lagarder és un cas insòlit de solidaritat veïnal entre col·lectius dels anomenats vulnerables.

Però la pressió del turisme i l'increment dels lloguers amaga víctimes menys afortunades.

 

ARXIVAT A:
Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut