La història de Nahuel, absolt després de 16 mesos en presó preventiva per terrorisme

El jove anarquista Nahuel ha concedit per primer cop una entrevista a la televisió. Ha parlat al programa "Preguntes freqüents", de TV3

RedaccióActualitzat

En ple debat sobre la llibertat d'expressió pels casos de Valtonyc o Pablo Hasél, el jove anarquista Nahuel ha concedit per primera vegada una entrevista a la televisió. Ha parlat al programa "Preguntes freqüents", de TV3.

Va estar 16 mesos en presó preventiva, acusat d'enaltiment del terrorisme. Però aquest estiu va quedar absolt d'aquest delicte. L'Audiència Nacional considera que ha de primar la llibertat d'expressió, malgrat que el grup del qual formava part llançava consignes amb crides a atacar algunes institucions. Ell lamenta que li apliquessin la llei mordassa.

Formava part del grup Straight Edge, que, com ell explica, es tracta d'una subcultura urbana i es dedicaven sobretot a organitzar concerts reivindicatius. Una tribu urbana que es compromet al veganisme i al no consum de drogues.

El van detenir el novembre del 2015 de manera inesperada. Van entrar a les 5 de la matinada, van registrar la casa, amb la prioritat de buscar els telèfons mòbils. Nahuel explica que de la seva habitació van recollir videojocs o els cargols del seu llit d'Ikea que encara no havia muntat.

" El vídeo de la policia ho recull com a material per a fabricar explosius"

És la primera entrevista que concedeix a la televisió i ha explicat que un dels delictes dels quals se l'acusava inicialment era el de tinença d'explosius i que, a casa seva, la policia només hi va trobar objectes d'ús quotidià.

Nahuel va estar en presó preventiva en el règim FIES, el que s'aplica per a aquells que consideren extremadament perillosos

 

Segons explica, va estar tant de temps en presó preventiva perquè l'Audiència Nacional argumentava que ell, com que és peruà no tenia arrelament familiar i, per tant, hi havia risc de fuga.

" No em vaig plantejar fugir perquè tota la meva família i els meus amics estan aquí. El dia 8 de març, curiosament, la jutge diu que si tinc arrelament."

 

Acusat inicialment de tinença d'explosius, organització terrorista, enaltiment del terrorisme i atemptats terroristes. La fiscalia va rebaixar la petició i només el van jutjar per enaltiment del terrorisme. La fiscalia va rebaixar els anys de presó que es demanaven per ell, de 35 a dos.

" Em va enfadar molt perquè en definitiva el que es va dir era que jo estava a la presó per uns tuits. Una cosa que el govern espanyol negava, que ningú anava a presó per uns tuits. Per la llei mordassa. Jo he anat a la presó per la llei mordassa"

La sentència finalment recull que ser rebel no és delicte ni enaltiment del terrorisme. I el van absoldre. La jutge encarregada del seu judici, explica, va ser Carmen Lamela

 

Nahuel assegura que ho ha viscut tot amb molta impotència. I té la intenció de demanar indemnització sobretot per crear jurisprudència.

Anar al contingut