La història darrere de l'assassinat a trets d'Einár, l'exitós raper suec de 19 anys
El raper Einár va guanyar dos "Grammys suecs" i era molt seguit a les xarxes (Reuters via TT News Agency)

La història darrere de l'assassinat a trets d'Einár, l'exitós raper suec de 19 anys

L'artista estava en el punt de mira d'una banda criminal que el va segrestar mesos enrere arran de la rivalitat que mantenia amb un altre raper

Jordi Brescó Montserrat Actualitzat

El gener del 2019, un adolescent suec de 16 anys va sacsejar el panorama musical del país amb un tema, "Katten i trakten" (El gat al barri), que va arribar al número 1 de les llistes.

El noi es deia Nils Erik Einar Grönberg i es feia dir "Einár". Era fill d'una famosa actriu, blanc i ric, però quan rapejava adoptava una retòrica i una estètica ben diferents, que incloïa l'ús de l'argot propi dels fills d'immigrants dels suburbis d'Estocolm.


El seu èxit va ser coetani del d'un altre jove raper, Yasin, tres anys més gran que Einár. Però a diferència d'ell, Yasin -resident a Rinkeby, un dels suburbis més conflictius de Suècia- sí que vivia la realitat perillosa que Éinar aparentava. 

Entre ells va néixer una rivalitat que va anar creixent al mateix ritme que el seu èxit musical. Una rivalitat que es va intensificar quan Einár va guanyar popularitat mentre Yasin complia condema a la presó per possessió d'armes.


 

Un segrest alliçonador

La fama d'Einár es devia tant a la seva música com a l'ostentació que mostrava a les xarxes socials, que omplia de publicacions amb cotxes cars i joies. 

L'abril d'aquest 2021, diversos membres de la banda del suburbi de Vårby pretenien segrestar-lo, utilitzant Yasin d'esquer, però finalment van avortar el pla. Unes setmanes més tard, amb la involucració d'un altre raper, Haval Khalil, ho van aconseguir.

Les fotos d'Einár vestit amb roba interior femenina, sagnant pel nas i emmanillat, van córrer com la pólvora per les xarxes socials. Al text s'hi llegia: "bandit d'estudi". Finalment, el raper va ser alliberat, però es van quedar el rellotge i les cadenes d'or.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NS1 (@ns1einar)

 

Comptes pendents

A mitjans de juliol, la policia va detenir 27 membres de la banda de Vårby, que van rebre una condemna combinada de 147 anys de presó per intent d'assassinat, robatori i extorsió.

Entre els condemnats hi havia Haval Khalili, acusat de ser el responsable del segrest d'Einár, i també Yasin, que assegura que no va tenir res a veure amb tot plegat, tot i que li van imposar 10 mesos de presó per conspiració de segrest. 

Mentrestant, Einár va treure una nova cançó, "Unge Med Extra Energi" (Gent jove amb energia extra), on titllava els segrestadors de "covards" i de "gelosos".

"Estan bullint, veig com s'encenen,

saben clarament del que soc capaç..."

Segons el mitjà suec SVT, aquesta setmana Einár havia de declarar en un judici lligat a la banda de Vårby, i durant els últims mesos havia rebut diverses amenaces de mort.

A la sortida d'un bloc de pisos de Hammarby, Einár ha estat assassinat a trets. Tot i que no se sap qui en són els autors, la policia busca dos homes com a responsables del que consideren una "execució".

Einár hauria rebut diversos trets a la sortida d'aquest edifici de Hammarby (Reuters via TT News Agency)


L'altra cara de Suècia

Sovint posada com a exemple de societat idíl·lica, Suècia viu des de fa anys una onada de violència. Des del 2000, és l'únic país europeu on les morts per arma de foc han augmentat. 

A principis de segle, aquesta violència estava estretament lligada al hooliganisme esportiu, sobretot a Estocolm, però, a poc a poc, ha virat cap a les bandes criminals.

Molts dels rapers de l'escena sueca estan lligats a alguna d'aquestes bandes. No era el cas d'Einár.

Anar al contingut