Munic

La guerra de Síria divideix Occident i Rússia i Moscou apunta que es viu una nova guerra freda

El primer ministre rus, Dmitri Medvédev, adverteix que el món ha entrat en una nova guerra freda a causa de l'actitud de l'OTAN envers el seu país

RedaccióActualitzat

"A vegades em pregunto si estem al 2016 o al 1962". Amb aquesta afirmació, el primer ministre rus, Dimitri Medvedev, escenifica les discrepàncies al voltant de la guerra de Síria. Des de la conferència de seguretat de Munic, Russia parla directament de nova guerra freda, mentre es defensa de les acusacions de bombardejar la població civil siriana.

La guerra civil a Síria està monopolitzant les primeres hores de la Conferència Internacional sobre Seguretat. Les diferències eren previsibles, sobretot per les crítiques que rep la intervenció russa en el conflicte, però arriben just dos dies després que s'hagi signat un alto el foc amb els Estats Units.

De fet, l'objectiu més immediat de la trobada és crear les bases perquè l'alto el foc anunciat a la zona es compleixi i permeti l'arribada d'ajuda humanitària als milers de civils atrapats en els combats.

Crítiques als bombardejos russos

França i els Estats Units han aprofitat avui la Conferència de Seguretat de Muníc per denunciar els bombardejos russos a Síria. El primer ministre francès, Manuel Valls, ha exigit davant del ministre d'exteriors rus, Sergei Lavrov, que s'acabin els atacs contra la població civil:

"Dic sense cap ambigüitat i en confiança al primer ministre rus que, per retrobar el camí de la pau, s'han d'acabar els bombardejos de la població civil"

Les paraules de Valls han provocat uns quants aplaudiments i cara d'incomoditat del ministre d'Exteriors rus, que encara ha hagut de sentir per boca dels Estats Units que, perquè l'alto el foc es pugui convertir en un element sòlid sobre el qual construir la pau, ha de deixar de bombardejar l'oposició legítima:

"Hem de plantejar-nos com treballem plegats per no allunyar la gent de la taula de negociació. Perquè, òbviament, si la gent que està disposada a format part del procés polític és bombardejada, no aconseguirem res que s'assembli a una conversa."

El primer ministre rus, Dimitri Medvedev, ha negat categòricament les acusacións:

"No hi ha cap prova que estiguem bombardejant civils, malgrat que tothom ens acusi d'atacar objectius erronis. Els nostres exèrcits han d'estar en comunicació constant per evitar més conflictes com aquest"

Nova guerra freda

És en aquest context tens que Medvedev ha advertit que el món ha entrat en una nova guerra freda a causa de l'actitud de l'OTAN envers el seu país.

"A vegades em pregunto si som al 2016 o al 1962"

El primer ministre rus s'ha referit a la crisi d'Ucraïna i ha acusat els polítics europeus de crear un mur d'exclusió potenciant un cinturó exterior de països amics en nom de la seguretat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut