Barcelona

Dos detinguts en el desallotjament de l'acampada de la plaça Universitat

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha fet fora, en poc més de mitja hora, el centenar de manifestants que encara hi quedaven després de 21 dies de protesta

Actualitzat

Després de 21 dies, aquest dimecres a la matinada s'ha acabat l'acampada de la plaça Universitat, a Barcelona. Gairebé a la una de la matinada, agents de la Guàrdia Urbana han iniciat el desallotjament, que ha durat poc més de mitja hora. La plaça ha quedat totalment neta i s'ha restablert la circulació normal. L'operació ha acabat amb dos detinguts que s'han resistit als agents.

Ja amb la llum del dia, la Guàrdia Urbana ha fet fora el petit grup de joves que havia quedat a la plaça amb pancartes i sacs de dormir.

La Guàrdia Urbana treu l'últim grup de joves que encara resistia en mig de la plaça
 

 

S'ha netejat qualsevol resta de l'acampada, només un petit grup d'estudiants ha quedat al mig de la plaça
 

Els estudiants volien mantenir aquest petit reducte a l'espera, aquest dimecres a la tarda, de fer una assemblea per decidir el seu pròxim pas.

"Fins demà (aquest dimecres) que acabem de reunir-nos en assemblea, per a veure què fem, perquè no sabem que fer. Han entrat aquesta nit destrossant-ho tot, diuen que podrem recuperar les coses però han tirat tendes de campanya, menjar, tot matxacant-se als camions... jo he perdut el mòbil allí, sort que he agafat el portàtil, molta gent ha perdut el DNI, no hem pogut agafar res... no queda res, ha quedat com si no hi hagués hagut cap acampada."

En iniciar-se l'operació, la majoria dels acampats, un centenar, no han ofert resistència i han començat a recollir els seus objectes personals i el menjar que tenien. Un dels acampats criticava l'actuació de la Guàrdia Urbana.

"Si haguessin avisat, cadascú haria agafat les seves coses, la seva tenda i hauria marxat, perquè tothom sap com hauria acabat això, tothom sap com és la repressio de l'Estat, a nivell físic, a nivell de violència, a nivell repressiu posterior, presó, multes etc..."

Segons la Guàrdia Urbana, el material retirat, que ara està en un dipòsit municipal, es podrà anar a recollir.

 

Dos detinguts

L'operació del desallotjamnet l'ha dut a terme la Guàrdia Urbana de Barcelona per considerar que es tracta d'un problema d'ocupació de la via pública i no d'ordre públic, que hauria requerit la intervenció dels Mossos.

En alguns moments del desallotjament hi ha hagut càrregues policials i s'han detingut dos joves que s'han enfrontat amb els agents.

 

 

Durant l'operació, en què han participat un centenar d'agents, la Guàrdia Urbana ha anat movent les tendes per comprovar que no hi quedava ningú.

La Guàrdia Urbana ha anat precintant el material de les tendes i els treballadors de gestió de residus de l'Ajuntament se l'emportaven.

 

 

Alguns dels acampats s'han encarat amb els agents i els han demanat tornar a entrar a les tendes, cosa que no els han permès.

 

Brigada de neteja

A la plaça Universitat hi han anat diversos vehicles de neteja de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Treballadors de neteja de l'Ajuntament de Barcelona a la plaça Universitat després del desallotjament de l'acampada


Un cop acabat el desallotjament, un cordó format per agents de la Guàrdia Urbana impedia als acampats tornar a la plaça.

El cordó policial per impedir que els acampats tornessin a la plaça Universitat (Foto: @marcjurado)


Gairebé tres setmanes d'acampada

L'acampada al centre de Barcelona ha durat pràcticament tres setmanes. El 30 d'octubre, en la segona jornada de vaga indefinida dels estudiants, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans va fer una crida a acampar a la plaça Universitat, seguida per desenes de joves.

Els acampats, que ben aviat es van batejar com la "generació 14-O", en referència a la data de la sentència del Suprem, es van organitzar en assemblea i en només 24 hores ja van superar el centenar de tendes.

Durant la campanya del 10N, Ciutadans va denunciar l'acampada, en considerar que es tractava d'una protesta independentista en període electoral, però la Junta Electoral Provincial la va permetre.

El dia abans de les eleccions, una tensa assemblea va acabar amb una escissió i una trentena de tendes i un centenar de persones, la majoria vinculades a les joventuts d'ERC i  Arran, van abandonar l'acampada.

Aquesta mateixa setmana, la polèmica va esquitxar l'acampada quan es va saber que una jove havia acudit al punt lila per explicar que l'havien violat.

 

Diverses tendes de l'acampada a la plaça Universitat, l'11 de novembre passat (ACN/Miquel Codolar)

 

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut