Moment de la deflagració al campanar de l'església de Centelles on hi havia els galejadors (EFE A. Moreno i Sergi314)
Centelles

La Guàrdia Civil investiga la manipulació de pólvora en l'accident de Centelles

Els trabucaires han de complir mesures com mantenir uns dos mestres de distància de seguretat entre ells

Actualitzat

La Guàrdia Civil farà un informe tècnic per determinar si els galejadors de Centelles -les persones que porten escopetes i trabucs- van complir les mesures de seguretat previstes en els actes de la Festa del Pi de Centelles.

Concretament, si es va respectar la distància mínima d'uns dos metres que hi ha d'haver entre trabucaries, segons la normativa. Una investigació que se suma a la dels Mossos d'Esquadra per determinar en quines circumstàncies es va produir la cadena d'explosions de les cantimplores de pólvora que ha deixat 9 ferits amb cremades de diversa consideració. Un continua en estat molt greu, mentre que, 3 han passat d'estar molt greus a greus i ja són 6, mentre que el altres dos estan menys greus segons fonts de l'Hospital de la Vall d'Hebrón on estan ingressats a la unitat de cremats.
 

El campanar de la parròquia de Santa Coloma de Centelles encara fumejant 

 

L'accident ha passat just quan fa un any que va entrar en vigor la nova normativa del Ministeri de l'Interior que regula l'ús d'armes d'avantcàrrega en les manifestacions festives i, per tant, l'activitat dels trabucaires.

A grans trets, la reforma suposa més seguiment i control en aspectes com l'adquisició de la pólvora. Ho explica Juan Àvila, membre de la Coordinadora de Trabucaries de Catalunya:

"Pel que fa a la pólvora, només se'n pot comprar 1 quilo per persona i dia, s'ha de comprar estrictament en una armeria, no es pot fer en cap altre lloc. Aquesta compra ha d'estar guiada, o sigui que hi ha una guia de tinença d'armes on s'apunta la pólvora que es compra".

Per a cada actuació, les colles han de demanar diversos permisos: permís a la subdelegació del govern, autorització a l'Ajuntament i establir un pla de seguretat.

"En el permís que ens dona la subdelegació del govern hi consten un seguit de normes, com ara que la distància entre trabucaires ha de ser aproximadament entre metre i mig i dos metres. O sigui que no podem estar molt a prop els uns dels altres."

 

Per l'estretor de l'interior del campanar potser no es van poder guardar les distàncies de seguretat

 

També hi ha d'haver presència policial durant les celebracions.

"Una de les raons és el tall de carrers i una altra és de seguretat per nosaltres. El normal és que disparem sempre cap amunt, però si hi ha gent ens han de quedar a la nostra esquena, si és possible. Són coses lògiques de seguretat. Però, a banda d'això, la presència policial ens va molt bé perquè sempre hi pot haver algun exaltat."

La normativa també estableix els requisits que han de complir les persones que volen ser trabucaires, que han de fer un curs de formació i tramitar el permís d'armes.

ARXIVAT A:
Cultura popularPolicialIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut