El cocodril decorava un bar del Parc Samà

La Guàrdia Civil intervé un cocodril dissecat fa més d'un segle a Cambrils

L'animal, una espècie en perill d'extinció, estava penjant a la paret d'un bar que no tenia la documentació que li reclamaven

Núria SabatéActualitzat

La Guàrdia Civil de Tarragona, a través dels Agents del Servei de Protecció de la Natura, va intervenir un cocodril dissecat al Parc Samà de Cambrils, la setmana passada.

En una inspecció rutinària, el Seprona va trobar el cocodril cubà exposat a una de les zones comunes del parc, penjat a la paret d'un bar.

Els agents van demanar la documentació de l'animal al responsable de l'empresa i la veterinària per comprovar si es complien les directrius legals sobre espècies amenaçades, com marca la CITES, la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres i el Reglament Europeu d'espècies protegides.

 

Des del centre no els van poder donar cap documentació perquè, segons la direcció del Parc Samà, el cocodril dissecat es troba al parc des de com a mínim el 1920, molt abans que entrés en vigor el CITES, el 1975.

La Guàrdia Civil els va notificar que estava prohibit exhibir un animal que pertany a una espècie protegida i va procedir a confiscar l'animal dissecat i a deixar-lo en dipòsit i sota custòdia dels responsables del mateix parc.

L'acta de l'actuació s'enviarà a Duanes de l'Agència Tributària perquè resolgui si es tracta d'un cas de tràfic d'espècies protegides.

Un agent inspecciona el cocodril cubà dissecat


Al Parc Samà des del 1881

Des del Parc Samà els ha sorprès aquesta operació policial "il·lògica", just sortir del confinament, i diuen no tenen cap problema a retirar el cocodril.

Francisco Javier Castillo, conseller delegat de DNA Turisme i Oci, l'empresa que gestiona turísticament el Parc Samà, explica que el cocodril forma part del llegat del parc des de principis de segle.

"Ens sap greu perquè sembla que ens dediquem al tràfic il·legal de les espècies, quan és tot el contrari i estem en un projecte que va exclusivament de conservació i educació i no s'ha de distorsionar la realitat."

 

El Parc Samà és un palauet d'estiu d'estil indià construït el 1881 pel marquès de Marianao, envoltat de jardins romàntics. El lloc es promociona com un jardí històric de 14 hectàrees on habiten mes de 1.500 exemplars de flora i fauna.

 

El 1881 hi havia cocodrils que vivien en un dels estanys del parc. Quan van morir, un dels animals va ser dissecat, entre 1910 i 1920.

El parc conserva una foto de 1921 de la família amb l'animal ja dissecat. Aquesta és una de les proves que pot utilitzar per documentar que l'animal està aquí des de fa més d'un segle, abans que entressin en vigor les lleis sobre espècies amenaçades.

Francisco Javier Castillo justifica l'exhibició del cocodril cubà perquè formava part de la secció "El parc i la natura", dins el Programa d'Educació Ambiental del parc, que es va posar en marxa el 2017 amb la reobertura i el nou enfocament turístic de l'espai.

En un dels rètols s'explicava com era el col·leccionisme d'animals de principis del segle passat i el cocodril servia per "contextualitzar educativament" l'origen històric d'aquell nucli zoològic.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilMaltractament animal
Anar al contingut