Contradiccions entre l'informe i la declaració en què es basa (TV3)

La Guàrdia Civil hauria falsejat la declaració d'un testimoni recollit en l'informe sobre el 8M

Segons eldiario.es, que ha tingut accés a la transcripció del que va dir el secretari general de la CGT Banca Madrid

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil hauria manipulat i falsejat la declaració d'un testimoni que forma part de l'informe elaborat per a la jutge Carmen Rodríguez-Medel sobre els fets que van portar a la convocatòria, a Madrid, de la manifestació del 8M.

Segons eldiario.es, l'informe assegura que la mobilització del sindicat CGT prevista per al 10 de març es va anul·lar pel risc que suposava el coronavirus.

En canvi, la transcripció de la declaració d'Antonio O'Connor Oliveros, secretari general de CGT Banca Madrid, a la qual ha tingut accés eldiario.es, demostra que això és fals, i que la protesta es va ajornar per poder-la fer més a prop d'un judici per acomiadament que s'havia de fer a finals de març.

Això desmunta la tesi de l'atestat policial, que sosté que el govern espanyol permetia de manera arbitrària certes convocatòries, sobretot la manifestació feminista del 8M, i, en canvi, n'impedia unes altres perquè era conscient del risc que suposava el coronavirus.

L'informe elaborat per la Guàrdia Civil, al qual ha tingut accés TV3, també s'ha pogut constatar que conté errors i fa afirmacions basades en notícies falses.

És un encàrrec de la jutge Carmen Rodríguez-Medel, del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, que investiga la suposada prevaricació del delegat del govern espanyol, José Manuel Franco, citat a declarar el 5 de juny, divendres de la setmana que ve.


Tempesta política

Aquest informe de la Guàrdia Civil seria la causa per la qual el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, hauria destituït qui fins dilluns era el màxim responsable de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, conegut anteriorment per coordinar l'operatiu desplegat a Catalunya amb motiu de la celebració del referèndum de l'1-O.

Així ho asseguren el PP, Vox i Cs, que aquest dimecres han demanat la dimissió de Marlaska durant la sessió de control al govern espanyol.

El ministre, però, ho ha negat repetidament: dimarts en roda de premsa a La Moncloa, posterior al Consell de Ministres, i aquest dimecres una altra vegada al Congrés dels Diputats, on també ha tornat a dir que no coneix el contingut de l'informe de la Guàrdia Civil.

 

 


De la mateixa manera, ha insistit a negar cap ingerència en la justícia, però no ha contestat la pregunta de si va ordenar a la directora de la Guàrdia Civil, la responsable política del cos, trucar a Pérez de los Cobos just el dia abans que la jutge imputés el delegat del govern per no haver prohibit la manifestació del 8M.

Abans del torn de preguntes a Marlaska, l'afer del cessament de De los Cobos i la posterior dimissió del número 2 de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, també ha estat objecte de les interpel·lacions del PP al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al vicepresident segon, Pablo Iglesias.

El president del PP, Pablo Casado, ha acusat Sánchez de sabotejar una investigació judicial, i aquest li ha respost que el PP cada vegada s'assembla més a Vox.

ARXIVAT A:
Fernando Grande-Marlaska
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut