Olot

La Guàrdia Civil escorcolla els ajuntaments d'Olot i Sant Fruitós de Bages en el marc de l'operació per la trama del 3%

L'alcalde de Sant Fruitós vincula una donació del 3% a la fundació de CDC amb una "certificació extra" a favor de l'empresa que va construir el centre cívic Nexe

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil registra les dependències municipals d'Olot i de Sant Fruitós de Bages en el marc de la tercera fase de l'"operació Petrum" de presumpte pagament de comissions il·legals per obra pública. Els agents busquen documentació relacionada amb l'adjudicació d'obra pública.

A les deu del matí ha començat el registre a Sant Fruitós amb l'objectiu de recollir informació per aclarir si CDC va cobrar el 3% del cost de la construcció del centre cívic Nexe el 2009. L'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, ha explicat que els agents han reclamat l'expedient referent a "la contractació i execució del projecte Nexe" en l'anterior legislatura, quan CDC tenia majoria absoluta.

El Grup Soler va guanyar el concurs públic i es va encarregar de la construcció del centre: "Tres dies abans d'acabar l'obra es va fer una certificació extra per valor de 35.000 euros a favor de l'empresa, un import molt pròxim al 3% del cost total del valor de l'obra que van adjudicar". L'alcalde ha explicat que "poc després, l'empresa del Grup Soler va fer una donació d'un import semblant a la fundació de CDC". I ha sentenciat:

"Més enllà de la casuística d'aquest percentatge, el que sembla que pot traspuar d'aquest expedient és que hi va haver una certificació d'obra extra per un import de només 1.000 euros de diferència [respecte al 3%]."

Del consistori de Sant Fruitós del Bages, els agents s'han endut dues caixes amb la documentació relacionada amb la construcció del centre cívic.

Els agents també registren l'Ajuntament d'Olot. L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha explicat que la Guàrdia Civil ha demanat documentació sobre el contracte de recollida d'escombraries, que va guanyar l'empresa IGFA-Urbaser, també donant de la fundació Catdem. En qualsevol cas, ha admès:

"Ens ho prenem amb tranquil·litat, però estem tristos perquè se sospita de nosaltres."

L'alcalde de la capital de la Garrotxa, Josep Maria Corominas, de CDC, ha explicat que les condicions del concurs pel contracte de recollida d'escombraries les va redactar l'anterior equip de govern, encapçalat pel socialista Lluís Sacrest.

La policia d'Olot multa els cotxes de la Guàrdia Civil

A Olot hi ha hagut una anècdota curiosa. La Policia Local ha multat la Guàrdia Civil per haver deixat mal aparcats els cotxes durant el registre al consistori. Diversos veïns s'han queixat al migdia, quan feia unes hores que els vehicles eren just davant de l'Ajuntament, al bell mig de la zona peatonal del Firalet. Cada sanció és de 80 euros per tenir el vehicle en un "aparcament no autoritzat a la via pública".

L'operació, que continua oberta, ha suposat la detenció d'almenys set persones i 11 escorcolls. A més de la seu de CDC, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l'Ajuntament d'Olot, es registren diverses empreses com Rogasa, OP Roller, i DEC4, els directius de la qual també s'han detingut.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut