Getxo

La Guàrdia Civil desarticula el "complex Biscaia" d'ETA amb la detenció de nou persones

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha donat més detalls sobre l'operació que ha permès la desarticulació del "complex Biscaia", el més "actiu i dinàmic" d'ETA perquè és el responsable de la majoria d'accions de l'organització des del trencament de la treva, ha matisat el ministre. La Guàrdia Civil detenia aquesta matinada almenys nou persones, entre les quals hi ha Arkaitz Goikoetxea, considerat el cap del "complex Biscaia". Les detencions s'han fet a les localitats biscaïnes d'Algorta, Elorrio i a Bilbao mateix, però també s'ha detingut una persona a Galícia i una presumpta etarra a la localitat malaguenya de Fuengirola.

Actualitzat
Alfredo Pérez Rubalcaba ha explicat que l'estructura desarticulada és diferent dels clàssics comandos de la banda i d'aquí que no se l'anomeni "comando". La novetat és l'estructura. A dalt, un membre alliberat –a sou de l'organització- que coordina un grup de membres legals, és a dir, no fitxats per la policia.

El ministre ha felicitat els cossos de seguretat. "No podem assegurar que sigui l'únic comando operatiu però és evident que es tracta del més actiu i del més dinàmic i, és clar, del més buscat" des del trencament de la treva el juny de 2007.

L'operació ha estat dirigida personalment des de Bilbao pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. La Guàrdia Civil ha detingut almenys nou persones. Entre els arrestats, hi ha Arkaitz Goikoetxea, considerat el líder del "comando Biscaia" i membre alliberat d'ETA. Goikoetxea ha estat detingut a Bilbao, a casa seva, on s'hi ha estat força hores mentre els agents escorcollaven el seu domicili davant la presència del mateix Garzón.

Rubalcaba ha dit que aquest grup estaria al darrere de la majoria d'atemptats que la banda ha perpetrat durant l'últim any. Entre els quals, l'atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil a Legutiano, a Àlaba, on va morir l'agent Juan Manuel Piñuel. També les accions a la caserna de la Guàrdia Civil a Durango i Calahorra, els jutjats de Getxo i Sestao i la comissaria de l'Ertzaintza a Zarautz, a Guipúscoa.

Aquestes nou detencions eleven a 86 les persones arrestades el 2008 per presumpta pertinença a ETA.

Un llarg historial vinculat a ETA


El nom d'Arkaitz Goikoetxea fa molts anys que apareix relacionat amb el d'ETA, primer amb la kale borroka i després participant a atemptats. L'Ertzaintza el va identificar com la persona que va col·locar l'artefacte que va explotar a la comissaria de Zarautz, el setembre de 2007.

A més, el van identificar com el presumpte autor de l'atemptat trampa al jutjat de Getxo, al novembre. També es creu que va participar a l'atemptat de Legutiano al maig, on va morir un policia, i no descarten que fos ell qui va disparar a l'exregidor socialista a la localitat d'Arrasate, Isaías Carrasco, el març passat.

La Conselleria basca d'Interior va identificar Goikoetxea com la persona que va trucar als serveis d'emergència per alertar de la col·locació d'un artefacte a la caserna de Calahorra, a La Rioja també al març. Estaria al darrere de l'acció a la caserna de la Guàrdia Civil de Durango, a l'agost, on van resultar ferits dos agents i que va produir nombrosos danys materials.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut