Barcelona

La Guàrdia Civil acaba l'escorcoll a la Fundació CatDem i al despatx del seu administrador a la seu de CDC

A més, la policia ha recollit expedients d'obres fetes per Teyco als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Figueres i Lloret de Mar

RedaccióActualitzat

La secretària judicial ha finalitzat l'escorcoll de la seu de Convergència i els agents de la guàrdia civil n'han tret ja unes quantes caixes amb documentació. Hi buscaven des de mitja tarda, tota la documentació relacionada amb la comptabilitat de la Fundació Catdem. Això en el marc de la investigació judicial sobre el suposat pagament de comissions del 3% per part d'empreses a canvi de l'adjudicació d'obra pública. En l'escorcoll també s'haurien emportat una còpia del correu electrònic de Daniel Osácar, extresorer de Convergència.

La direcció del partit  s'ha desvinculat de l'operació i l'ha considerat un espectacle mediatic.

Els escorcolls s'han fet a la seu de CDC i a la seu de la fundació de Convergència Democràtica (CDC) CatDem per possibles delictes contra l'administració pública per blanqueig de capital i suborns. L'operatiu, per part de la Guàrdia Civil, ha començat a primera hora del matí a la seu de CatDem i cap a la una del migdia, els agents s'han personat també a la seu de Convergència Democràtica, ubicada al carrer Còrsega de Barcelona, per recollir documentació relacionada amb el cas de presumpte cobrament de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions d'obra pública a l'empresa Teyco.

Tot i que feia hores que els agents s'havien personat a la seu de CDC, no ha estat fins poc abans de les sis de la tarda que han començat a registrar el despatx professional de l'administrador de la Fundació Catdem i de CDC, Andreu Viloca, al carrer Còrsega. De fet, segons ha explicat un dels fiscals anticorrupció als periodistes concentrats a la porta de la seu, el registre "no es fa al partit, sinó a l'administrador del partit" i ha justificat que han trigat cinc hores a començar perquè hi faltava el secretari judicial.

L'extresorer de CDC Daniel Osàcar -imputat pel "cas Palau"- ha anat fins a la seu de CDC després que els agents han anat també al seu domicili. Cap a dos quarts de cinc, Osàcar ha abandonat la seu. Mentrestant, ha continuat el registre a casa seva i s'ha allargat fins passades les set de la tarda. Durant l'escorcoll, els agents s'haurien emportat una còpia del correu electrònic de l'extresorer.

Segons fonts pròximes a la investigació, els fiscals Anticorrupció José Grinda i Fernando Bermejo, acompanyats d'agents de la Guàrdia Civil, han acudit a la seu de CDC amb una ordre judicial expedida pel titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que investiga un cas de presumpte pagament de comissions il·legals a CDC per part de la constructora TEYCO.

S'emporten material informàtic de la CatDem

Mentre continua l'escorcoll a CDC, ja s'ha acabat el registre de la Fundació CatDem. Un grup d'agents de la Guàrdia Civil ha abandonat l'edifici  de la fundació i s'han endut suposadament material informàtic en unes capses negres de plàstic  Un altre grup d'agents han estat els últims d'abandonar la seu al voltant de dos quarts de sis de la tarda.

Recullen expedients a quatre ajuntaments

A més, s'ha recollit informació administrativa als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Figueres i Lloret de Mar.

La policia s'ha endut de Sant Celoni l'expedient de contractació de la construcció de l'edifici Sax Sala, obra del 2009 feta per l'empresa TEYCO, segons ha explicat l'alcalde de la localitat Francesc Deulofeu (CiU). "Podríem parlar més d'un procediment administratiu que d'un registre, però hi ha tot l'efecte mediàtic per la proximitat de les eleccions", ha afegit Deulofeu.  

A Sant Cugat, la policia s'ha emportat l'expedient de l'adjudicació de l'obra dels pisos protegits de la plaça dels Rabassaires, adjudicada l'any 2008. L'alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, ha detallat que l'obra es va adjudicar a l'empresa Teyco "en segona instància", després de diversos problemes sorgits en les dues licitacions anteriors. Conesa veu "exagerada" la posada en escena durant els escorcolls i assegura que també s'hagués lliurat la documentació sense enviar-hi la Guàrdia Civil.

De l'Ajuntament de Lloret de Mar la policia s'ha endut l'expedient d'un contracte per 1,7 milions d'euros adjudicat a la constructora TEYCO de Jordi Sumarroca el 2009, quan el municipi era governat per l'exdiputat convergent Xavier Crespo.

L'expedient està relacionat amb les obres de construcció d'un parc al barri Can Xardó de Lloret de Mar, amb zones lúdiques i esportives, que va ser finançat a càrrec dels fons que el Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació -conegut com "Pla Zapatero"- va destinar el 2008 als ajuntaments per reactivar l'economia espanyola.

Després de més de tres hores d'escorcolls, la Guàrdia Civil ha sortit passades la una del migdia de l'Ajuntament de Figueres amb diverses caixes de documentació que, segons l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, contenien l'expedient de construcció de la piscina descoberta municipal, adjudicada l'any 2009 a l'empresa TEYCO.

La Guàrdia Civil no preveu cap detenció i treballa amb l'objectiu d'obtenir documentació.

El "cas Petrum", l'origen de tot plegat

L'operació s'emmarca en el "cas Petrum", que va saltar el 23 de juliol quan la Guàrdia Civil va detenir tres membres de la família Sumarroca vinculats aTeyco. Entre els arrestats també hi havia l'ex alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué, ex membre de CDC expulsat del partit després de ser imputat en un altre cas de suposada corrupció municipal.

Segons la fiscalia anticorrupció, la família Sumarroca hauria pagat presumptament 1'4 milions d'euros a Massagué, a través de set empreses a canvi suposadament de favors en adjudicacions d'obra pública a la constructora Teyco.

Colomines hi veu oportunisme

L'expresident de la fundació CatDem, Agustí Colomines, veu intencionalitat i oportunisme en aquesta operació perquè es produeix un mes abans de les eleccions catalanes. En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, Colomines s'ha mostrat convençut que no hi trobaran res il·legal i recorda que ja és la segona vegada que escorcollen la fundació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut