Ginebra

La grip porcina seria la causa d'una seixantena de morts a Mèxic

Una epidèmia gripal ha provocat una seixantena de morts a Mèxic. De moment, la malaltia ha afectat 800 persones en aquest país i també als Estats Units, on s'han detectat malalts amb els mateixos símptomes a l'estat de Califòrnia i al de Texas, tot i que cap dels afectats ha mort. Per evitar contagis, les autoritats mexicanes han tancat escoles i universitats i han explicat que en alguns casos es tractaria de grip porcina. Aquesta és una patologia respiratòria que és molt contagiosa entre els porcs però que normalment no afecta els humans. Quan les persones s'infecten es transmet de la mateixa manera que la grip comuna és a dir tossint, esternudant o per contacte amb algun objecte portador del virus.

Actualitzat
En les últimes setmanes, les autoritats sanitàries mexicanes han detectat més de 800 casos de persones amb símptomes semblants als de la grip. L'epidèmia ha provocat 60 morts: 57 s'haurien registrat a l'àrea de Ciutat de Mèxic i els seus voltants i tres, a San Luis Potosí, on hi hauria 24 persones més amb un diagnòstic semblant.

El ministre de Sanitat mexicà, José Ángel Córdova, ha dit que setze de les morts són conseqüència de la grip porcina i que, pel que fa a la resta, s'esperen els resultats de les anàlisis. Per evitar contagis, s'han tancat temporalment escoles i universitats de la capital mexicana i voltants.

D'altra banda, les autoritats sanitàries nord-americanes havien diagnosticat fins al passat dijous set casos de persones afectades també per un nou tipus de grip porcina: cinc a Califòrnia i dues a Texas. Tots els pacients s'han recuperat sense conseqüències.

Arran d'aquests fets, l'Organització Mundial de la Salut convocarà d'urgència un comitè d'experts perquè valorin si els brots constitueixen una amenaça per a la salut pública a escala internacional. De fet, l'OMS ha descobert que els virus de dotze casos de Mèxic tenen una estructura genètica gairebé idèntica als de Califòrnia. De moment, però, no ha donat recomanacions a l'hora de viatjar a les àrees afectades.
Anar al contingut