La setmana passada es van atendre 70 mil persones a urgències
La setmana passada es van atendre 70 mil persones a urgències

La grip arriba al nivell d'epidèmia a Catalunya

Ja supera els 110 casos per cada 100.000 habitants

Actualitzat

L'epidèmia de grip ja ha arribat a Catalunya. Hi ha 119 casos per cada 100.000 habitants, i se supera la barrera epidèmica, que se situa als 110 casos.

Durant la setmana passada s'han atès 70.000 persones a urgències per aquest motiu, la gran majoria adults, i ha calgut ingressar-ne més de 8.000.

El 73% de les persones ingressades greus per aquest virus no estaven vacunades.

L'augment d'activitat mèdica també s'ha notat als Centres d'Atenció Primària, però no als CUAP.

L'epidèmia, ara, presenta un nivell baix-moderat i es preveu que creixi sobretot en punts de les demarcacions de Lleida i Tarragona.

L'epidemiòleg i cap del servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, diu que s'allargarà unes 10 setmanes i ha explicat com és aquesta grip.

"Serà una grip, entre cometes, normal. Aquesta és una malaltia que per a la majoria de la població és una situació de febre, malestar general... però és veritat que hi ha un grup de població –gent de més de 65 anys– que tenen altres malalties, sobretot malalties pulmonars o malalties del cor, que, malauradament, són els que concentren més complicacions de la grip."

Organitzacions i sindicats critiquen que els serveis d'urgències dels grans hospitals de Catalunya ja estan col·lapsats. Ho ha denunciat la secretària de comunicació de Sanitat de CCOO, Àngels Rodríguez, que reclama partides pressupostàries per habilitar sales específiques i un augment de la plantilla.

"Fa dies que els hospitals estan col·lapsats. Realment, el que vam veure a les urgències de la Vall d'Hebron ho hem catalogat com a tercermundista. Era tal col·lapse... Passadissos, un al costat de l'altre, pacients tossint, pacients que portaven cinc dies en una llitera... això no és habitual i no hauria de ser habitual en cap cas."

La millor manera d'evitar encomanar-se de la grip és vacunar-se per als grups de risc i mantenir una bona higiene, sobretot rentant-se les mans regularment.

La majoria dels processos virals, en persones sanes, passen sense que calgui anar al metge. Per això, des del Departament de Salut demanen a la població que utilitzi el dispositiu assistencial més adequat al seu problema.

 

ARXIVAT A:
Salut
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut