Cementiri de La Gresle (Ajuntament)
Cementiri de La Gresle (Ajuntament)
La Gresle, França

La Gresle, el petit poble francès on està prohibit morir en festiu o cap de setmana

L'alcaldessa prohibeix morts imprevistes en dies festius per denunciar l'oblit de les zones rurals i la falta de recursos sanitaris i socials que pateixen

RedaccióActualitzat

"Prohibit morir en cap de setmana i dies de festa."

Aquesta ha estat la provocativa ordre de l'alcaldessa de La Gresle, Isabelle Dugelet.

La Gresle és una petita població francesa de poc més de 800 habitants situada al departament del Loira, a uns 80 quilòmetres de Lió.

Dugelet ha volgut provocar amb aquest edicte municipal i denunciar una situació que fa temps que dura i que porta a la mort de les petites poblacions rurals, amb població envellida i amb una alarmant falta de serveis públics.

Fins i tot a l'hora de la mort, els habitants de pobles com La Gresle no poden disposar de recursos que estan assegurats a les ciutats. Recursos educatius, sanitaris i socials públics que no arriben a tothom. A La Gresle n'estan faltats, ho denuncia així Isabelle Dugelet:

"Darrere del decret que prohibia morir a casa els caps de setmana i festius, s'amaga la gran angoixa de molts habitants per la situació mèdica a la nostra zona. Tot el personal sanitari que tenim està esgotat, com els pocs metges que, amb valentia, continuen desenvolupant la seva missió. Però quant de temps podran resistir? Moltes persones ja no tenen un metge adjudicat i tenen dificultats per rebre atenció sanitària. Aquesta situació és especialment preocupant per a la gent gran i les seves famílies."

La gota que va fer vessar el got de la paciència de l'alcaldessa va ser un incident el diumenge anterior. Ella en persona va trigar unes tres hores a trobar un metge disposat a traslladar-se fins a La Gresle per poder certificar la mort d'un avi a la residència de la gent gran. Indignada, assegura que és un tractament "humiliant per a les famílies".

"Si els problemes són cada vegada més importants per tenir un metge disponible, o per accedir a un tractament, lamentablement haurem de triar el moment adient per morir-nos, o fer-ho a la via pública, on el Sistema d'Emergències té l'ordre d'atendre'ns."

"Aquesta situació de mancança de recursos no pot durar més, genera una bretxa cada cop més gran entre els territoris i porta a l'esgotament als professionals de la salut."

Però la situació és preocupant també per als més joves. L'alcaldessa de La Gresle es pregunta perquè si França és capaç de mobilitzar-se i mostrar la seva força com a país per altres qüestions com l'emergència climàtica o els drets laborals, no fa el mateix per defensar el seu sistema sanitari:

"La salut, que és la preocupació principal de la població rural, sempre s'evita, sempre s'ajorna. Estem fent lleis que només tindran efectes en pocs anys, però ara és urgent que actuem. Estem en emergència."

Per aquesta raó, es va decidir a publicar el provocador edicte municipal que espera, diu, "que la població entengui que és una ordre absurda" que només vol "fer reaccionar els polítics responsables":

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut